AUDIO: Numărul delfinilor eşuaţi s-a redus la jumătate
Publicat de Florentina Stan, 6 iunie 2015, 08:50
Numărul delfinilor eşuaţi pe plajă a scăzut, spun reprezentanţii Mare Nostrum.
De la începutul anului şi până în prezenţ au fost găsiţi 7 delfini morţi în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecuţ se înregistrau 14 astfel de cazuri.
Ce putem face atunci când vedem un delfin eşuat pe plajă, ne spune Anca Gheorghe, reprezentantă Mare Nostrum:
Potrivit site-ului Delfinii din Marea Neagră, dacă în întâlniţi un delfin:
„În mediul natural:
Nu încercaţi să-l hrăniţi, deoarece această acţiune îi poate tulbura comportamentul şi îl supune primejdiei accidentelor, dacă se aproprie, prea mulţ de ambarcatiuni;
Evitaţi să vă apropiaţi de un grup de delfini la o distanţă mai mică de 50 metri, deoarece puteţi perturba întregul grup (mai ales dacă grupul se hrăneşte);
Nu încercaţi să înotaţi alături de delfini, deoarece puteţi fi atacat – există relatări care confirmă acest lucru. Nu uitaţi că delfinii sunt animale sălbatice, cu un comportament imprevizibil şi tocmai de aceea pot ataca omul.
Eşuat (viu sau mort):
Aflaţi dacă delfinul mai trăieşte sau a murit. Dacă nu există certitudinea că a muriţ se va aştepta o perioadă de timp, pentru a se constata dacă delfinul mai respiră.
Este bine de ştiut că delfinii îşi pot ţine repiraţia, în timp ce se scufundă (între 3 – 8 minute), astfel că este recomandat să aşteptaţi un timp. Delfinii din Marea Neagră, pot rămâne în imersiune timp de 3 – 4 minute.
În perioada in care aşteptaţi, păstraţi o anumită distanţă faţă de delfin, deoarece un animal aflat într-o stare de streş poate acţiona imprevizibil şi poate răni, astfel, persoanele prezente în jurul său.
Viu:
Trebuie să acţionaţi, cu rapiditate, pentru a-l salva!
Pentru a semnala prezenţa delfinilor, puteţi suna la:
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa – 0241 540 870
ONG Mare Nostrum – 0241 612 422; 0763 255 731 sau e-mail la office@marenostrum.ro
Direcţia Apelor – Dobrogea Litoral – 0241 673 036
Până la sosirea personalului calificaţ turnaţi apă de mare pe corpul delfinului, având grijă să evitaţi eventul (nara), menţinând, astfel, pielea delfinului umedă.
Încercaţi să menţineţi umbră asupra corpului delfinului, deoarece pielea acestuia e foarte sensibilă la razele solare.
Dacă delfinul este eşuaţ în ape puţin adânci, săpaţi în jurul lui un mic şanţ, pentru ca apa să-l ajute să-şi suporte propria greutate.
Mort:
Semnalaţi prezenţa exemplarului eşuaţ în cel mai scurt timp posibil, la oricare dintre numerele de mai sus.
Fiind vorba de un corp în descompunere respectaţi regulile de igienă.
Nu atingeţi delfinul decât cu mănuşi! În cazul în care aţi atinş în mod accidental, cadavrul, spălaţi-vă mâinile cât se poate de repede, pentru a preveni o posibilă contaminare.
Carcasele delfinilor oferă informaţii importante, referitoare nu numai la cauzele eşuării, sau eventuale boli, dar şi referitoare la biologia lor, modul de hrană, stadiul de dezvoltare etc. Corpurile lor pot indica efectul interacţiunii cu oamenii, eşuarea unor delfini asfixiaţi, în plasele de pescuiţ poate indica prezenţa unor pescării, în larg, iar prezenţa poluanţilor, în ţesuturile lor adipoase, poate fi dovada unei legături, între poluarea marină şi afecţiunile de care sufereau.