Teatru antic la Constanţa toată vara
Publicat de Bogdan Comșa, 5 iunie 2015, 17:04 / actualizat: 6 iunie 2015, 22:37
Turiştii care ajung în acest sezon pe litoral vor putea viziona spectacole de teatru antic, spectacole care au o istorie îndelungată la Constanţa. În 1971 s-a montat „Medeea” de Euripide, în Portul Turistic Tomis.
Mii de constănţeni şi turişti au urmărit spectacolul, au aplaudat reprezentanţia, regia, scenografia grandioasă, iar vestea s-a răspândit în toată Europa. Instituţia de cultură a montat, apoi, tragedia „Ifigenia în Taurida”, prezentată în premieră la 31 iulie 1973, tot pe faleza Portului Turistic, şi aşa a apărut ideea Festivalului Naţional de Teatru Antic de la Constanţa.
De-a lungul timpului, astfel de piese au fost jucate pe plajă sau în diverse situri arheologice, de-a lungul mai multor sezoane estivale, de către actorii constănţenii. Prima ediţie a acestui festival unic în istoria teatrului românesc a avut loc în 1978 şi a însumat opt spectacole jucate în aer liber sau în incinte arheologice, chiar şi în cetatea Histria.
Serile de teatru antic au revenit în 1981, iar apoi s-au mai jucat diferite spectacole de acest gen de-a lungul anilor, tot vara, dar festivalul nu a mai fost organizat.
În sezonul estival 2016 se anunţă a treia ediţie, iar peste o lună va avea loc un eveniment care anunţă Festivalul Naţional de Teatru Antic la Constanţa.Teatrul de Stat a pregătit o ultimă premieră înainte de a închide stagiunea, „Metamorfozele iubirii”, un spectacol de teatru antic-dans regizat de Liviu Manolache, în scenografia Sandei Mitache şi cu coregrafia Mălinei Andrei.
Astfel, constănţenii sunt invitaţi, pe 12 şi 13 iunie, să urmărească o piesă extraordinară, cu muzică live şi texte din Sofocle, Eschil, Euripide şi Aristofan.
Spectacolul va fi jucat toată vara, căci actorii constănţeni reiau tradiţia stagiunilor de vară şi a teatrului antic prezentat în aer liber. Astfel, „Metamorfozele iubirii” va fi jucată, în iulie şi august, la Perla, pe faleză la Cazino şi la Cazino Mamaia.