EXXON Mobil se pregătește să foreze în Marea Neagră
Publicat de cecilia.patrahau, 5 iunie 2015, 23:34
Pentru obținerea acordului de mediu cu privire la prospecțiunile de explorare în Marea Neagră, EXXON Mobil a invitat autoritățile locale, ONG-urile și pe toți cei interesați la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Grigore Antipa”, din Constanța. Aceasta este o etapă obligatorie în procesul de autorizare a lucrărilor de foraj.
Din prezentarea susținută de reprezentanții EXXON Mobil, Dana Dărăban și Daniel Dinu, am aflat că pentru un program complet de explorare a perimetrului de apă adâncă XIX Neptun, este nevoie de mai mulți ani pentru seismică, foraj de explorare, interpretarea și evaluarea prealabilă a datelor pentru a stabili cel mai bun scenariu de dezvoltare.
EMEPRL și OMV Petrom estimează că vor investi până la $1 mld USD în programul de explorare. Dacă descoperirea din 2012 se va dovedi comercială, se va putea vorbi de prima producție la începutul deceniului viitor.
Cu această ocazie, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Grigore Antipa”, drd. Magda Nenciu și drd. Mădălina Galațchi au prezentat concluziile Raportului privind Impactul asupra Mediului pentru fiecare dintre cele trei sonde de explorare: NARD 1, PELICAN NORD-EST 1, PELICAN SUD 2. Din analiza specialiștilor, din cadrul Institutului, reiese că activitățile de foraj nu vor avea impact negativ asupra aerului, subsolului, florei și faunei marine, deoarece adâncimile de foraj sunt mari (peste 150 de metri), unde practic există doar organisme anaerobe. Astfel, în urma analizei, specialiștii în biologie marină au propus aviz favorabil pentru emiterea ACORDULUI DE MEDIU pentru cele trei sonde de explorare.
Prezent la dezbatere, consilierul Corneliu Voicu, de la Serviciul Autorizări al Agenției de Protecția Mediului Constanța, a declarat că, cel mai probabil, în 25-30 de zile Compania EXXON Mobil va primi Acordul de Mediu pentru a efectua foraje de explorare în Blocul Neptun Deep.
Deși dezbaterea a fost anunțată în presa locală, pe site-ul companiei și au fost invitate toate autoritățile locale, au participat doar reprezentanții a două ONG-uri (EcoWatch și Mare Nostrum), de la Agenția de Protecția Mediului Tulcea și Sterling Resources. Întrebările puse de către aceștia s-au referit la poluare, riscuri și accidente survenite în cadrul forajului marin.