(AUDIO) O călătorie exotică te poate îmbolnăvi. Ce este bine să faci pentru o vacanţă fără griji
Publicat de Cristina Ghelasie, 3 iunie 2015, 18:41 / actualizat: 4 iunie 2015, 8:10
Între vaccinurile existente, unele sunt opţionale, cum ar fi cel antigripal, pe care medicii ni-l recomandă în sezonul rece, pentru creşterea imunităţii.
În aceeaşi categorie intră şi vaccinările de călătorie, în ţări unde există virusuri pentru care nu am fost imunizaţi.
Vaccinul antigripal cu care ne imunizăm în fiecare sezon rece conţine de la an la an alte tulpini de virus.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii colectează în fiecare primăvară tulpinile virale care au produs îmbolnăviri în sezonul precedent, pentru a crea noul vaccin. Desigur, există posibilitatea apariţiei unor mutaţii, care să nu mai asigure protecţia antigripală. De aici şi reticenţa unora la vaccinare.
Doctorul epidemiolog Mihaela Cocu ne asigură că şi în aceste cazuri, cei imunizaţi nu au de ce să se teamă: “Virusul gripal are mutageneză foarte mare, te aştepti să apară mutaţii numai că există si o imunitate de tip încrucişat, adică imunitatea care se obţine prin vaccinul gripal este eficientă nu numai pe tulpinile din vaccin, ci şi pe un număr de tulpini înrudite cu cele vaccinale.”
Odată cu descoperirea eficienţei vaccinurilor s-a constatat că unele dintre ele pot fi folosite şi ocazional, pentru a ne proteja de anumite boli, în călătoriile pe alte continente, unde există virusuri pentru care nu am fost imunizaţi, febra tifoidă, boala meningococică sau encefalita japoneză.
În conformitate cu normele internaţionale, obligatorie este doar vaccinarea împotriva febrei galbene, o boală infecţioasă gravă, care se transmite prin înţepătura ţânţarilor.
Rectorul Universităţii Ovidius, Prof. Dr. Sorin Rugină, specialist în medicina călătorului: “Vaccinarile trebuie evaluate înainte de plecare în călătorie în funcţie de zona geografică pentru ca ele nu intra in programale naţionale de vaccinare, deci nu sunt obligatorii, sunt necesare numai pentru anumite boli, în functie de ce patologie există în acele ţări.
Singura vaccinare obligatorie pentru un număr mare de ţări este vaccinarea pentru febra galbenă, altfel călătorul riscă să nu fie primit în ţara respectivă care solicit această vaccinare.”
Este bine ca, înainte de a pleca în călătorie, să verificaţi informaţiile privind vaccinurile obligatorii şi cele recomandate, pe care le puteţi face în cabinetele specializate, contra cost.
Preţul lor variază între 65 de lei şi 250 de lei.
Radio România derulează până în 5 iunie 2015 campania „Vaccin pentru Viaţă”, prin care îşi propune informarea corectă a părinţilor asupra vaccinării.
Scopul este informarea populaţiei cu privire la imunizări şi impactul asupra sănătăţii publice, precum şi trecerea în revistă a efectelor secundare, a motivelor pentru care unii părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii şi a riscurilor ce pot apărea.