Cătălin Predoiu: Se încearcă scăderea încrederii în Justiţie
Publicat de Bogdan Comșa, 30 mai 2015, 20:13
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat sâmbătă că Justiţia este pe un drum bun şi are în lucru dosare importante.
„Atacul” recent, venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu după cazul Marianei Rarinca, arată că „domni sau tovarăşi, mai bine zis” din PSD şi PLR „au oarecare emoţii”, informează Mediafax.
Predoiu s-a referit la episodul petrecut săptămâna aceasta, când mai mulţi parlamentari din formaţiunea condusă de Tăriceanu au cerut demisia sau demiterea preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul Mariana Rarinca, femeia care a stat 6 luni în arest preventiv şi a fost achitată, apoi, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar de şantaj.
Pedoiu a mai spus că politicienii nu trebuie să intervină în nici un fel în Justiţie şi că eventualele problemele trebuie reglate prin mecanisme specifice, de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Liderul PNL a lăudat-o pe preşedinta ÎCCJ, despre care a spus că a ajutat decisiv Justiţia să obţină rezultate remarcabile în lupta împotriva corupţiei.
„În ceea ce privește președintele ÎCCJ, să vedem ce a făcut pentru imaginea României făcându-și meseria, nu altceva. Luați rapoartele de țară pe justiție, vedeți cum arătau mențiunile despre ÎCCJ până să preia doamna Stanciu primul mandat și vedeți cum arată acum. O să vedeți o diferență pozitivă. Una dintre problemele constante în rapoartele de țară a fost faptul că pe rolul ÎCCJ erau foarte multe dosare de mare corupție care nu se judecau, se amânau ani de zile. Au fost cazuri celebre care au durat opt — nouă ani… Or, după preluarea mandatului de către Livia Stanciu, aceste dosare nu au mai trenat, s-au judecat la timp, s-au dat soluții”, a explicat Predoiu, citat de Mediafax.
Vă reamintim că mai mulţi parlamentari ai Partidul Liberal Reformator, condus de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Aceştia au solicitat demisia preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, două dintre personajele care se bucură de aprecierea unanimă a partenerilor din spaţiul euroatlantic pentru rezultatele bune obţinute în lupta anticorupţie.
Parlamentarii amintiţi şi-au justificat demersul invocând cazul Marianei Rarinca.
Femeia a ajuns după gratii după ce a fost reclamată de Livia Stanciu că o şantajează. Mariana Rarinca ar fi pretins de la Livia Stanciu o presupusă datorie pe care o avea la ea soţul judecătoarei, decedat, între timp. Femeia ar fi ameninţat-o pe Livia Stanciu că va apela la presă, dacă nu primeşte banii. Arestată preventiv timp de 6 luni, Mariana Rarinca a fost condamnată, iniţial, la închisoare cu suspendare şi a fost achitată, în cele din urmă, de Curtea de Apel Bucureşti.
DNA a anunţat, vineri după-amiaza, că va face o contestaţie în anulare împotriva achitării Marianei Rarinca. Procurorii anticorupţie susţin că una dintre judecătoarele completului care a achitat-o pe femeie, Risantea Găgescu, era incompatibilă.
Judecătoarea Risantea Găgescu a candidat anul trecut pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost respinsă de o comisie din care făcea parte şi şefa ICCJ, Livia Stanciu. În cadrul interviului, cele două judecătoare ar fi avut un schimb dur de opinii juridice, după ce Risantea Găgescu ar fi afirmat că mai bine achită un inculpat dacă nu este sută la sută sigură de vinovăţia lui şi nu se oboseşte să facă cercetare judecătorească şi să administreze probe, conform stiri.tvr.ro, citate de Mediafax.