Marineopoly – lucruri serioase, în joacă, pentru copii
Publicat de Bogdan Comșa, 27 mai 2015, 17:09
Jocul Marineopoly reprezintă un mod plăcut și interactiv de a înțelege mediul marin și a fost creat de echipa Mare Nostrum din dorința de a contribui la educarea elevilor.
Acesta are rolul de a îi ghida pe elevi către un comportament prietenos față de mediu, folosind un joc extrem de cunoscut și preferat de cei de vârsta lor.
Jocul constă în îmbogățirea cunoștințelor elevilor, prezentându-le acestora alternativele prietenoase cu mediul.
Marineopoly poate fi jucat de 4 persoane, ce vor avea un îndrumător cu rol și de bancher, iar rubricile aflate pe planșa de joc pot fi explorate în broșura Marineopoly.
Cu ajutorul acestei broșuri jucătorii află o serie de informații de bază despre fiecare rubrică de pe planșa de joc, ce îi vor ajuta să își îmbogățească cunoștințele despre modul în care pot proteja mediul înconjurător.
Componentele jocului sunt adaptate temei, astfel încât jucătorii vor avea la dispoziție Stele de mare (realizate manual din plastelină fimo), dar și Certificate ECO pentru a crește valoarea proprietăților. Pionii sunt reprezentați de diverse viețuitoare marine, fiind realizați manual din ipsos și colorați cu aquarelă.
Jocul poate fi folosit atât de către cadrele didactice în lucrul cu elevii, cât și de elevi pentru petrecerea timpului liber într-un mod distractiv sau îmbogățirea cunoștințelor în domeniul protecției mediului.
Marineopoly a fost creat în cadrul proiectului MARLISCO (Deșeuri marine în mările Europei: conștientizare socială și co-responsabilitate) și de la începutul anului 2014 a fost acordat ca premiu în cadrul concursurilor pe care le-am derulat și distribuit către școli din județul Constanța ca material didactic.
În luna aprilie în cadrul a 2 cursuri de formare 60 cadre didactice au făcut cunoștință cu Marineopoly și au primit câte 1 joc pentru a-l folosi împreună cu elevii.
Jocul a fost tradus în engleză și turcă și urmează să fie diseminat către partenerii noștri din Bulgaria și Turcia, reprezentând astfel un produs al partenerilor de la Marea Neagră.
Proiectul MARLISCO a fost demarat pe data de 6 iunie 2012 și se va finaliza pe 30 mai 2015. Acesta este finanțat din fonduri europene pentru cercetare prin Programul FP7 și în cadrul lui au fost implicate organizații din 15 țări europene.