(FOTO) Kureș la Cumpăna

Publicat de Liliana Fustanela, 24 mai 2015, 02:18 / actualizat: 24 mai 2015, 9:08
Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”,un autentic moment de sărbătoare în Cumpăna!
Sub un frumos soare dobrogean reprezentanți ai minorităților din peste 20 de localităţi ale judeţelor Constanţa și Tulcea (Măcin, Tulcea, Sarighiol de deal, Independenţa, Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Tuzla, Lumina, Agigea, Topraisar, Babadag, Tătaru, Amzacea, Beidaud, Cobadin, Ovidiu, Valea Dacilor, Ciocârlia şi Cumpăna), dar şi din Bucureşti au intrat în Hora prieteniei, la Cumpăna.
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi cu Uniunea Democrată a Turcilor din România, au organizat, sâmbătă, 23 mai 2015, evenimentul intitulat: „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”. Radio Constanţa a fost partener media al evenimentului.
La deschidere au participat, Gelil Eserghep – Preşedintele U.D.T.T.M.R., Amet Aledin – Subsecretar de stat – Departamentul pentru relaţii interetnice din Guvernul României, subprefectul Mustafa Levent Accoium, Fedbi Osman, preşedinte al U.D.T.R. , deputatul U.D.T.R. Iusein Ibram, peşedintele U.T.T.M.R. – filiala Bucureşti – Gafar Metchiure, directorul Casei de pensii Constanţa – Cristina Samoilă, Elena Frâncu, cetăţean de onoare al comunei, reprezentanţi ai Consulatului Republicii Populare Chineze la Constanţa, preşedinţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor “Viitorul Romilor” şi “Speranţă şi Adevăr”,Charlotte Kuhlbrandt, cercetător la Londra pentru sănătatea publică şi a comunităţilor de rromi.
Manifestarea a continuat cu “Concursul de artă culinară tradiţională”, în cadrul căruia au fost prezentate, jurizate şi degustate bucate tradiţionale, specifice fiecărei comunităţi, dintre care amintim: kîrde, kuurma, plăcintă dobrogeană, sarmale în foi de varză şi de viţă,sarmale din pește în foi de varză, tochitură dobrogeană, şuberec, cobete, geantîc, tatli ceorec, revani,miel la cocă, musaca, iufca, humus,Tort Fanta,Naut Emer,smochine umplute cu nuci, baclavale şi sarailii.
Iată și premiile:
– secțiunea Bucătărie : mențiune – Comunitatea musulmană din Murfatlar, premiul al III-lea, Comunitatea aromână din Cumpăna, premiul al II-lea reprezentantele UDTMR, filiala București, premiul I – Comunitatea aromânilor din Cogealac ,pentru miel la cocă.
-secțiunea patiserie -cofetărie: mențiune -UDTMR Cobadin,premiul al III-lea -Comunitatea aromânilor din Mihail Kogălniceanu,premiul al II-lea -UDTMR Tulcea și premiul I -UDTMR Cumpăna.
Au evoluat pe scena amenajată pe Stadionul Complexului Sportiv „Victoria” din Cumpăna: Ansamblul de dansuri turcești”Mini Kardelen”din Cumpăna, Ansamblul Folcloric ”Boboceii și Mugurașii”din Cumpăna, Școala de Balet ”Nicolae Spirescu din Cumpăna, Ansamblul Aromân ”Dor ”din Sarighiol de deal, Ansamblul de dansuri : ”Di vâr chiro” din Cogealac, Ansamblul de dansuri: ”Mini Kanara” din Ovidiu, Ansamblurile de dansuri: ”Astras” și ”Elpis” din Constanța, Ansamblul de dansuri: ”Mini Canlar” din comuna Cobadin, Ansamblul de dansuri: ”Vanghilismo”din comuna Mihail Kogălniceanu, Ansamblul Folcloric:”Altițe dobrogene”din Cogealac, Ansamblul de dansuri: ”Multietnic Techir” din Techirghiol, Grupul LPS Nicolae Rotaru, Trupa de dans All in One Dance din Constanța și Ansamblul de dansuri”Ildîzlar” din comuna Mihail Kogălniceanu.
După spectacol, în același loc a urmat: Concursul de lupte tradiţionale tătăreşti – KUREŞ .
Kureș – reprezintă luptele tradiționale tătărești, câștigătorii primind premii ce constau în berbeci. Conform tradiției, învingătorii trebuie să ridice premiul în spate și să danseze așa, pe muzică tradițională.
Luptele Kureș sunt un sport al bărbăției, dârzeniei și totodată cea mai curată întrecere în care nu există lovituri și nu ai voie să ții adversarul decât de un brâu înfășurat în jurul mijlocului.
Kureș este un gen de lupte înrudit cu Artele marțiale, precum Judo sau Sumo. Regulile sale sunt simple: Arbitrul de ring după ce îi leagă bine pe ambii luptători cu o centură specială în jurul brâului, fluieră începutul luptei.
Oponenții se prind cu ambele mâini de centura adversarului și încearcă să-l trântească pe celălalt pe spate. Este permisă orice mișcare cu o singură condiție, aceea că nici unul dintre luptători să nu scape din mână centura adversarului.
Luptătorii sunt organizaţi după categorii, iar arbitrii aleşi au datoria să amintească regulamentul de desfăşurare a kureşului, apoi se pregătesc premiile pentru cei care vor câştiga finala: berbecul, steagul, îmbrăcăminte, prosoape, basmale, broderii specifice.
Învingătorul primeşte în dar un berbec pe care îl joacă în faţa spectatorilor, ridicându-l deasupra capului, dovedindu-şi astfel puterea şi calităţile de pehlivan.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)