Yassin Mohamad, trimis în judecată. El a fost denunţat de Omar Hayssam
Publicat de Bogdan Comșa, 21 mai 2015, 14:47
Omul de afaceri Yassin Mohamad a fost trimis în judecată de procurorii DNA, după ce ar fi solicitat de la Omar Hayssam o sumă uriaşă de bani, ca să îi obţină eliberarea din închisoare.
Hayssam, condamnat în mai multe dosare, printre care şi cel al răpirii jurnaliştilor români în Irak, în anul 2005, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.
Yassin Mohamad, cetăţean sirian stabilit în România, a fost implicat şi el în această poveste, din postura de negociator al părţii române. În acea perioadă, preşedintele Traian Băsescu îl numea „cinstitul doctor Yassin”.
DNA îl acuză, acum, pe sirian, de trafic de ingluenţă. El a dost trimis în judecată alături de un complice, ambii arestaţi preventiv la începutul lunii aprilie.
Redăm, integral, comunicatul DNA.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
– YASSIN MOHAMAD, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influenţă
– TAHLI FADEL, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, în mod direct și prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunțători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influența exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desființării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, și el denunțător în cauză, cu consecința punerii în libertate a acestuia din urmă.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive luate în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.