Codul Silvic a fost aprobat. Opoziţia şi investitorii americani spun că este un dezastru
Publicat de Bogdan Comșa, 21 mai 2015, 00:40
Plenul Camerei Deputaţilor a dat miercuri votul decizional proiectului de lege privind Codul Silvic, în forma iniţială adoptată de Parlament.
Deputaţii au respins, astfel, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a actului normativ şi pe cea a PNL, de retrimitere la Comisia de specialitate.
Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, deputatul PSD Doina Pană, spune că noul Cod Silvic oferă un cadru legislativ corect în concordanţă cu reglementările europene în domeniu, dar şi cu legea fundamentală a ţării.
Doina Pană: „Nu este decât o luptă disperată ca acest Cod Silvic să nu intre în vigoare. Sub lozinca că, de fapt, încurajează defrişările, de fapt vor să perpetueze defrişările! Şi orice voce care spune altceva decât că acest Cod Silvic trebuie trimis înapoi şi promulgat este o voce care nu urmăreşte interesul naţional, ci interes de partid sau interes pecuniar!”
Liberalii au solicitat retrimiterea cererii de reexaminare la comisiile de specialitate în vederea rediscutării Articolului 20, care impune întocmirea amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mare de 10 hectare. Solicitarea le-a fost, însă, respinsă.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, spune că prevederile din Articolul 20 pun în pericol siguranţa cetăţenilor.
Ludovic Orban: „Vrem rediscutarea Articolului 20, care permite practic hăcuirea pădurilor din România, fără niciun fel de amenajament, pentru orice proprietar de păduri, nu numai pentru cei care au astăzi sub 10 hectare, ci pentru orice proprietar de păduri care vrea să îşi taie pădurea îi dă cinci hectare fratelui, cinci hectare soţiei, zece hectare mai ştiu eu cui, finului, şi poate să taie fără niciun fel de amenajament”.
Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, avertiza, în urmă cu două zile, că aprobarea noului Cod Silvic în forma propusă de Putere reprezintă un atentat la viaţa cetăţenilor şi a comunităţilor, deoarece ar provoca inundaţii şi alunecări de teren.
Lucia Varga: „În România există peste 200 de mii de hectare de păduri situate în zonă de strictă protecţie, în jurul lacurilor de acumulare, barajelor, pe pante mai mari de 30%. Tăierea lor ar duce în cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apă, alunecări de teren, inundaţii care ar afecta în aval viaţa şi siguranţa cetăţenilor”.
La sfârşitul anului trecut şi investitorii americani, reuniţi în Camera de Comerţ Româno-Americană avertizaseră că proiectul de modificare a Codului Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier, a economiei şi a echilibrului ecologic.
Legea adoptată miercuri va merge către promulgare la preşedintele României. Şeful statului nu mai poate întoarce actul normativ în Parlament, dar îl poate ataca la Curtea Constituţională.
La începutul săptămânii, Klaus Iohannis a anunţat însă că nu intenţionează să apeleze la această variantă.