(AUDIO+VIDEO+FOTO) Maria Șalaru – Măriuța din Deleni
Publicat de Liliana Fustanela, 19 mai 2015, 21:02 / actualizat: 19 mai 2015, 23:12
Maria Șalaru s-a născut în localitatea Deleni, județul Iași și nu a uitat niciodată de locurile natale. Satul Deleni este situat în nord-vestul județului Iași. Numele localității vine evident, de la minunatele dealuri cu livezi și pășuni și din aceste locuri , Maria Șalaru a cules de la rapsozi , primele sale cântece. După ce a acumulat experiență, a realizat creații proprii și a început să-i învețe și pe copii să cânte folclor.
Este profesoară de canto folcloric și conduce Ansamblurile: ”Floricica” și ”Boboceii” din Bacău.
”Glasul sângelui ne adună pe toți, am o familie numeroasă, cu mulți nepoți și strănepoți” , se laudă Maria Șalaru, ”mă simțeam datoare față de oamenii locului, așa am creat Grupul ”Gospodinele” și am mers în ziua de Florii , la biserică. Aveam să constat, că sună foarte bine” , ne-a povestit moldoveanca Maria Șalaru .
Țânțarii sunt de ”poveste”, în Moldova
”Țânțărașul” și ”Ruseasca” sunt două jocuri populare. Maria Șalaru le-a transformat în cântece pline de farmec, pe care le-a înregistrat recent, împreună cu ”Grupul Gospodinele ” și care s-au auzit pentru prima dată la radio și televiziune, în emisiunea de folclor de la Radio Constanța, ediția 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei.
În luna ianuarie, interpreta a lansat Albumul: ”Pot omule, iaca pot ”, într-un cadru festiv, când a primit titlul de cetățean de onoare al localității Deleni, din partea primarului Dumitru Prigoreanu.
”Este important să ai contact cu pământul natal, spune Maria Șalaru . Merge cu picioarele goale, ori de câte ori revine în Deleni, pentru a simți energia locului de unde a plecat ,bea apă de la Cerbătoare, apă, dătătoare de viață.
Am găsit-o în livada surorii sale din Deleni, alături de o mică parte din neamurile sale și iată ce ne-a declarat despre noile sale creații:
In repertoriul Mariei Șalaru, sunt peste 100 de creații proprii, în care respectă particularitățile zonei folclorice în care este născută.
Piese precum: „Lăutar cu scripca veche”, „Ce te ții mandro fudulă”, „Se-nvârtește roata, roată”, „La furat de mere dulci”, „Drag mi-i chipul mamei mele” sunt cântece care aduc multe aplauze din partea publicului și fac parte din Albumul :”La furat de mere dulci”. Lor se adaugă cu succes ultimile cântece de pe Albumul :”Pot omule, iaca pot”:”Azi viața-i mai frumoasă”, ”Bun găsit, la cumetrie”, ”Comoara din Cerbătoare”, ”Cântec pentru bărbați”,”Mamă înger”, ”Dor de părinți” ,”Mândră-s, c-am ajuns bunică”.
Este o fire prietenoasă, modestă , cu o voce caldă, melodioasă și pe care nu te saturi să o asculți.
Copiii si cântecul sunt valorile în care crede, după Dumnezeu. Iși asigură perenitatea, investind în copii și în arta cântecului popular.
”Cântecul nu m-a trădat niciodată, în el mi-am găsit cel mai de nădejde prieten. De aceea, îl dăruiesc cu generozitate tuturor celor care îndrăgesc stilul meu de interpretare și creația mea” , spune Maria Șalaru.
În cântec, și-a găsit mereu alinare și se autointitulează Măriuța din Deleni. Este Măriuța noastră dragă și ne face să iubim cântecul și tradițiile populare, să iubim România și comorile sale. Iată ultimul său videoclip:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)