(AUDIO) Vorba aceea – Despre anacolut
Publicat de Larisa Calistru, 16 mai 2015, 11:52
Anacolutul, greșeală întâlnită mai des în vorbire, reprezintă alegerea incorectă a cazului unui substantiv sau al unui pronume. Emițătorul începe enunțul având în minte o anumită structură sintactică, pe care o abandonează și continuă cu o altă structură.
Apariția anacolutului are la bază mai multe cauze.Una dintre ele este distanța mare dintre componentele aflate în relație sintactică.
Exemplu:”Ioana, de când am aflat că minte, nu o mai ascult cu atenție”. Corect este:”Pe Ioana, de când am aflat că minte, nu o mai ascult cu atenție”.
Altă cauză este că nu se ține seama de dubla calitate a elementului relativ –de a lega componentele unui enunț și de a avea o funcție sintactică în propoziția relativă pe care o introduce.
Exemplu: “Fata care am vorbit cu ea este vecina mea”(Corect este “Fata despre care am vorbit este vecina mea”).
Acestor cauze li se adaugă, desigur, graba, neglijența în exprimare și necunoașterea regulilor sintectice de construire a unui enunț.
Și în exemplul:”Dar credeți că aceia care vor vota anul viitor va conta acest lucru pentru ei?”se produce o discontinuitate sintactică.Dacă s-ar fi utilizat prepoziția “pentru”, anacolutul nu s-ar fi produs.Întrucât prepoziția nu a apărut unde era necesar,ea a fost recuperată la finalul enunțului.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.