Intrăm în sezonul toxiinfecţiilor alimentare: cum ne ferim de ele
Publicat de magda.chirana, 15 mai 2015, 09:00
În timpul verii, creşte numărul cazurilor de toxiinfecţii alimentare, un fapt dezbătut şi la
conferinţa „Siguranţa alimentară” organizată recent de Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta.
Pentru a preveni surprizele neplăcute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vă recomandă să respectaţi următoarele reguli atunci când vine vorba despre păstrarea şi consumarea alimentelor:
● Păstraţi curăţenia. Spălaţi-vă mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora, spălaţi şi dezinfectaţi toate ustensilele şi echipamentele pe care le folosiţi la prepararea alimentelor.De asemenea, este bine să protejaţi bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.
● Separaţi alimentele crude de cele preparate
Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării.
● Preparaţi bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.
Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puţin 70°C garantează siguranţa acesteia pentru consum.
● Păstraţi hrana la temperaturi sigure. Nu lăsaţi alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.Puneţi în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).
– Păstraţi alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.
– Nu depozitaţi în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.
– Nu dezgheţaţi alimentele îngheţate la temperatura camerei.
Nu în ultimul rând, specialiştii ne recomandă să utilizăm apă sigură sau să o filtrăm sau tratăm pentru a deveni sigură.
Atenţia acordată la selectarea alimentelor şi măsuri simple ca spălarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.