Controverse despre Justiţie şi presupuşii ofiţeri acoperiţi din rândul magistraţilor
Publicat de Bogdan Comșa, 14 mai 2015, 17:51
Parlamentul ar putea sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor, după ce şi Consiliul Superior al Magistraturii a făcut, ieri, un astfel de demers.
Aceasta a fost una din temele de discuţie din cadrul întâlnirii informale, care a avut loc, joi, între preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi şeful CSM, Marius Tudose, care a explicat de ce a fost necesară sesizarea CSAT.
Marius Tudose: „Este o obligaţie legislativă pe care Consilul o are, fie la sesizarea CSM-ului, fie la sesizarea ministrului justiţiei, sau chiar din oficiu. Cred că ar trebui, ulterior, Serviciul Român de Informaţii să dea anumite explicaţii”.
Statutul magistraţilor şi necesitatea diferenţierii procurorilor de judecători s-au numărat printre subiectele abordate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în discuţiile cu reprezentanţii CSM:
Călin Popescu-Tăriceanu: „Statutul judecătorului nu poate fi identic cu statutul procurorului. Dar, în discuţiile pe care le-am avut, ceea ce se-a subliniat şi sunt absolut de acord, este necesitatea păstrării sau întăririi chiar a independenţei procurorului în aşa fel încât să nu existe suspiciuni legate de modul în care sunt tratate unele dosare, aşa cum de altfel există în spaţiul public şi trebuie să creem egalitatea de tratament pentru cei care sunt în actul de justiţie”.
Călin Popescu-Tăriceanu a propus ca întalnirile Senat – CSM să se repete ori de cîte ori este necesar, iar propunerile adresate de magistraţi să fie dezbătute într-o şedinţă de plen.