Senatorii fac arestarea preventivă mai dificilă
Publicat de Bogdan Comșa, 11 mai 2015, 19:24
Arestarea preventivă va deveni mult mai dificil de aplicat, dacă un proiect adoptat, luni, de Senat, va deveni lege.
Astfel, senatorii au adoptat, luni, un amendament la Codul Penal şi cel de Procedură penală, prin care se stipulează că această măsură se aplică „doar dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege – informează Mediafax.
Iniţiativa le aparţine senatorilor Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD).
Aceştia susţin că noua formulare este ”mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia.
”Aşa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţiilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei”, se menţionează în motivaţie.
Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Specialistul anticorupţie Laura Ştefan, de la Expert Forum, a declarat, pentru Radio Constanţa, că această modificare va duce la subminarea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii.
Specialiştii în drept explică faptul că arestarea preventivă are rolul de a ajuta bunul mers al anchetei, împiedicându-l, de exemplu, pe suspect să distrugă probele şi că, de multe ori, la începutul anchetei, procurorii nu pot avea decât „suspiciuni rezonabile”. Situaţia este similară în legislaţia internaţională, iar România nu face, în acest domeniu, vreun exces de zel.
Pe lângă această modificare, mai există alte iniţiative care, de asemenea, vor duce la slăbirea eficienţei procurorilor, mai spune Laura Ştefan.
Aceasta s-a declarat îngrijorată de situaţie şi a afirmat că, în opinia sa, se va încerca punerea în practică măcar a unora dintre aceste modificări,c are vor slăbi eficienţa procurorilor anticorupţie.