Constănţenii au protestat faţă de masacrarea spaţiilor verzi din oraş
Publicat de Bogdan Comșa, 10 mai 2015, 16:01 / actualizat: 10 mai 2015, 17:51
Aproximativ 200 de constănţeni au protestat, duminică, la prânz, în faţa City Park Mall din Constanţa, împotriva diminuării spaţiilor verzi.
Protestul s-a desfăşurat sub deviza “Da parcurilor şi spaţiilor verzi, Nu mall-urilor din Constanţa!” şi i-a reunit pe iubitorii naturii.
Protestatarii au venit „înarmaţi” cu fluiere şi afişe cu mai multe mesaje – “Constanţa, trezeşte-te”, “Vrem un oraş pentru oameni, nu pentru mall-uri şi maşini”, “Noi ne-am trezit, acum e rândul tău” şi“Da parcurilor, Nu mall-urilor”.
Potrivit declaraţiilor arhitectului Andrei Chivu, unul dintre organizatorii protestului, City Park Mall este cea mai mare tragedie care se putea întâmpla Parcului Tăbăcărie, scrie Ziua de Constanţa.
Chivu a criticat dur administraţia locală pentru diminuarea spaţiului verde din Constanţa şi pentru, susţine el, fie incapacitatea, fie reaua voinţă în ceea ce priveşte o viziune asupra dezvoltării durabile a Constanţei.
Protestatarii au plecat, ulterior, în marş pe străzile din municipiul Constanţa spre ţinta finală a evenimentului de astăzi, Primăria Constanţa.
Unul dintre organizatorii protestului, MArius Chivu, ne-a declarat: „Nemulţumirea este legată de faptul că există puţine parcuri şi spaţii verzi şi ele se împuţinează tot mai mult şi nici nu sunt îngrijite. Sper să obţinem puţin respect pentru cetăţeni şi, poate pe viitor, o atitudine mai atentă a autorităţilor faţă de acest aspect”.
La acţiune au participat şi rerpezentanţi ai ONG-urilor Mare Nostrum şi Baricada Verde.
Astfel de acţiuni au fost organizate sâmbătă în mai multe oraşe din ţară, protestatarii cerând protejarea pădurilor.
Între timp, Corpul de Control al Premierului a anunţat că a sesizat DNA în legătură cu defrişările ilegale.
Este vorba despre 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte ce ar fi săvârşite de angajaţi ai unor direcţii silvice şi ai Romsilva.
Săptămâna viitoare noul Cod Silvic, trimis spre reexaminare, va ajunge în Camera Deputaţilor iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT.
În Constanţa, în ultimii ani, apariţia de blocuri pe spaţiile verzi dintre blocuri a devenit o obişnuinţă, în condiţiile în care municipiul suferă, oricum, de un deficit masiv de zone înverzite.
Modul de operare este următorul:
1. Investiorul „ocheşte” o zonă înverzită din faţa unui bloc, spaţiu care asigură nu doar un ambient agreabil, dar constituie şi o sursă de oxigenare şi de izolaţie fonică.
2. În scurt timp, locatarii se trezesc cu un ţarc de metal care înconjoară fosta grădiniţă din faţa blocului.
3. Şi, după un şantier care le oferă tot disconfortul de rigoare timp de măcar un an, cei de la etajele inferioare mai văd cerul şi soarele doar la televizor. Totul este, însă, perfect acoperit de lege şi de hotărârile votate de consilierii locali constănţeni.