(AUDIO+FOTO)Turist în Munții Măcinului
Publicat de Liliana Fustanela, 10 mai 2015, 12:33
A fi turist în Munții Măcinului înseamnă la pas, cu bicicleta sau călare. Doar așa poți admira cele 24 de habitate prioritare, din care unul este unic în lume : pădurea de fag dobrogeană.
Rezervaţia Naturală Valea Fagilor se remarcă prin prezenţa unică şi viguroasă a fagului tauric ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton şi fagul oriental şi a florei de subarboret, unică în Dobrogea şi asemănătoare făgetelor din Crimeea.
Pentru iubitorii sportului ecvestru, Parcul Național Munții Măcinului(PNMM) dispune de 4 cai și de echipamentul necesar. Punctul de plecare se află la 4 km de localitatea Cerna,o așezare, în care trăiește o reprezentativă comunitate de meglenoromâni și care la început de mai,organizează o întrecere de cai,cu premii,” Coșia”.
Bătrânii povestesc că aceste întreceri se făceau cu mare fast pe vremea când Dobrogea era sub stăpinirea turcilor și se bucură că tradiția reînvie.
Se implică în redescoperirea obicieiurilor și tradițiilor și Administrația Parcului Național Munții Măcinului. În jurul parcului, trăiesc 15 comunități locale. Sunt aproape 30.000 de locuitori, distribuiți în 6 comune și un oraș și având ca activități tradiționale : cioplitul pietrei, apicultura, creșterea animalelor și viticultura.
În curând, va fi dat în folosință Centrul de informare-vizitare din comuna tulceană Greci. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară si ar putea deveni un proiect pilot pentru celelate parcuri naturale din România.
Potrivit directorului Administrației Parcului Național Munții Măcin,Viorel Roșca, vizitatorii vor putea vedea aici elemente ce țin de tradițiile zonei, cât și elemente de biodiversitate sau de geologie.
Alături de peisajul unic,turiștii au ocazia să oberve pe lungimea traseului specii protejate precum:Clopoțelul dobrogean,Garofița pitică,Dediței,Țestoasa dobrogeană,Gușterul dobrogean,Șopârla de frunszar,Șopârla de stepă,Șorecarul mare.
Parcul Național Munții Măcinului(PNMM) este cel mai important punct nodal de migrație de pe teritoriul României al păsărilor răpitoare. Din luna noiembrie 2014,în Administrația PNMM există o suprafață de 68.756,24 ha, preluate de la ROSCI 0123 Munții Măcinului,ROSPA 0073 Măcin Niculițel și ROSCI 0201 Podișul Nord Dobrogean.
Traseul este un circuit de 13 km cu urcuşuri şi coborâşuri domoale ce străbate piscurile de pe latura sudică a parcului presărată cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigură panorame largi asupra Depresiunii Cernei şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin. Poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni de pădure şi rarişte,iar turiştii sunt însoţiţi de ghid specializat.
Echipamentul de protecţie este inclus în tariful pentru turism ecvestru: hățuri, căşti, mănuşi, iar traseul cu grad mediu de dificultate,poate fi străbătut pe tot parcusul anului.
Persoană de contact:ranger Marian Berca -tel.0746 760 196
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)