MAE: Evitaţi Brazilia! Epidemie de febră Dengue
Publicat de Bogdan Comșa, 9 mai 2015, 19:49
Ministerul Afacerilor Externe a lansat un avertisment de călătorie legat de Brazilia, pe care îl redăm integral:
MAE informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat existenţa unei epidemii de Febră Dengue la nivelul întregului teritoriu brazilian.
Până în prezent au fost raportate peste 745 de mii de cazuri de persoane infectate cu unul dintre cele patru tipuri de virus la nivelul întregului teritoriu, estimându-se că frecvenţa infectării este de 1 caz la fiecare 12 secunde.
Sunt afectate în special sudul, estul şi centrul ţării, statul brazilian Sao Paulo înregistrând cel mai mare număr de persoane infectate, respectiv 401.564.
Febra Dengue se transmite exclusiv prin înţepătură de ţânţar, nefiind, în cele mai multe cazuri, mortală. Perioada de incubaţie a virusului este de 3 până la 14 zile, simptomele putând fi remarcate uneori doar după revenirea din zone cu risc de infecţie.
Se cunosc 4 tipuri diferite ale virusului, după însănătoşire, persoana infectată cu unul dintre acestea dezvoltând imunitate la tipul de virus care a provocat infecţia. Cu toate acestea, rămâne vulnerabilă la infecţia cu celelalte tipuri de virus.
Persoanele având o imunitate slabă şi cele care au mai fost infectate cu alte tulpini ale virusului prezinta un risc crescut de hemoragie internă sau şoc Dengue, acestea putând rezulta în deces.
Simptomele bolii sunt febra, durerile de cap, erupţiile cutanate similare celor care apar în cazul rujeolei, dureri musculare şi articulare. În cazul copiilor, simptomele sunt similare celor ale gripei şi gastroenteritei.
Tratamentul infecţiei cu Febră Dengue variază, în funcţie de gradul de severitate al bolii, de la simpla creştere a aportului de lichide şi până la transfuzii de sânge (în cazurile severe).
În cazul în care manifestaţi simptome asociate Febrei Dengue, vă recomandăm să vă prezentaţi în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru diagnosticare şi tratament.
România are în Brazilia două reprezentanţe consulare, care pot oferi îndrumare eventualilor cetăţeni români afectaţi, respectiv Consulatul General al României la Rio de Janeiro (care poate fi contactat la telefonul de urgenţă +55 21 9 9180 4466) şi Secţia Consulară a Ambasadei României la Brasilia (care poate fi contactată la telefonul de urgenţă +55 61 84108699).
Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice la adresa turiştilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Brazilia.
Nivelul criminalităţii este extrem de ridicat, în special în marile oraşe, printre care capitala Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Copacabana.
O intensificare a violenţei a fost înregistrată în Rio de Janeiro, unde atacurile armate în scop de jaf şi de viol au cuprins toate cartierele metropolei, inclusiv cele turistice (Copacabana şi Ipanema). În zonele sărace rămâne ridicată rata mortalităţii violente, cauzată de reglările de conturi între traficanţi.
Sao Paulo rămâne în centrul atenţiei pentru rata ridicată a asasinatelor în scop de jaf sau de reglare de conturi. Potrivit datelor poliţiei, cca. 8-10 asasinate au loc zilnic, iar aria acestora s-a extins. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Salvador de Bahia.
Pentru siguranţa dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi extrem de prudenţi, mai ales în perioadele în care au loc festivităţi publice.
2. Contactarea autorităţilor române
Vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României din Brasilia sau Consulatului General al României la Rio de Janeiro şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
3. Alte recomandări
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă atunci când vă deplasaţi în Brazilia! De asemenea, pentru că majoritatea spitalelor braziliene nu acceptă decontarea costurilor în baza asigurărilor de sănătate, este important să aveţi la dumneavoastră o sumă de bani minimă alocată cheltuielilor medicale pe care să le decontaţi ulterior de la asigurator. Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi zonele izolate ale ţării.
Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil.
Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
să utilizeze repelent şi alte mijloace de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţar,
Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate,
Febra dengue nu poate fi combătută prin vaccinare.
Numărul cazurilor înregistrate pe teritoriul Braziliei este în prezent de 745 de mii (aproximativ 367 de cazuri/100.000 locuitori), creşterea faţă de media înregistrată în 2014 fiind de 234%. În primele 15 săptămâni ale anului 2015 au fost confirmate 229 decese cauzate de Dengue, existând o creștere cu 44,9% față de aceeași perioadă din 2014 (158 decese).
Cele mai multe îmbolnăviri se înregistrează în sud-estul şi în zona central-estică Braziliei, unde incidenţa infecţiei cu Dengue este de peste 560 de cazuri/100.000 locuitori. În regiunile de nord-est, nord şi sud, numărul persoanelor infectate este de aproximativ 160-170/100.000 locuitori. Statul brazilian Sao Paulo are cel mai mare număr de persoane infectate, respectiv 401.564.
În Districtul Federal, unde se află capitala Brasilia, au fost confirmate 3.578 de cazuri de Dengue.
Recent, au fost emise alerte de călătorie şi pentru Egipt şi Etiopia, care pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea „Alerte de călătorie”.