Curtea Constituţională a admis sesizarea PNL în cazul Dan Şova
Publicat de Bogdan Comșa, 6 mai 2015, 15:20
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PNL în cazul senatorului Dan Şova.
Vă reamintim că acesta este acuzat de comiterea mai multor fapte de corupţie, iar cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fost respinsă, de facto, de Senat, după ce preşedintele acestui for a considerat că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.
Cu toate acestea, Senatul nu a consemnat decizia printr-un act oficial, cum a făcut în alte cazuri de acelaşi fel, iar PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, susţinând că „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.
Hotărârea Senatului este declarată astfel neconformă cu legea fundamentală. Liberalii au susţinut în contestaţie că puterea a folosit Regulamentul camerei superioare pentru a evita prevederile constituţionale care stabilesc cadrul legal referitor la încuviinţarea cererilor de reţinere şi arestare preventivă, respectiv cu majoritatea parlamentarilor prezenţi.
În acest context, PNL îi cere demisia şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl acuză de încălcarea Constituţiei.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu, a declarat că decizia Curţii Constituţionale în privinţa votului negativ de ridicare a imunităţii senatorului Dan Şova trebuie pusă în aplicare urgent.
Tăriceanu a declarat că decizia se va aplica, dar că se aşteaptă publicarea motivării în Monitorul Oficial.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declarase, anterior, că, dacă CCR admite contestaţia PNL, votul ar trebui reluat, dar, miercuri şi-a nuanţat poziţia şi a spus că „Senatul ştie ce are de făcut”.
Deocamdată, nu este clar ce se va întâmpla, dar se pare că există două posibilităţi: reinterpretarea votului Senatului, în sensul acceptării solicitării DNA, sau reluarea votului.