(AUDIO) Vorba aceea – Cum e corect?
Publicat de Larisa Calistru, 2 mai 2015, 10:47
Dacă spun că e corect așa cum am învățat la școală, pe vremea când eram elevă, “două mai” s-ar putea să nu mă mai creadă nimeni. Aproape că nu mai spune nimeni “două mai”, mulţi folosind ca argument pronunţia numelui localităţii de la granița cu Bulgaria, botezate chiar “doi mai”!
În scris rezolvăm simplu această dilemă: folosim cifre. Iar mai nou cred că oricum ai spune nu mai este bine: cei care ştiu şi au învăţat că forma corectă este “două mai” te pot corecta cu oarece superioritate… Cei care folosesc numai forma “doi mai” şi doar pe aceasta jură că o aud peste tot, te pot taxa ei de incult cu tot cu “două mai” al tău… Cei care ştiu că norma a devenit mai permisivă de la apariţia celei de-a doua ediţii a Dicționarului Ortografic Ortoepic și Morfologic şi că ambele forme sunt de fapt corecte se trezesc însă stingheri între cele două tabere şi pot eventual tranşa problema doar cu citatul la îndemână.
Asadar, cum este corect – doi mai sau două mai? Potrivit DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), « se acceptă şi formele de masculin la indicarea datei: doi, doisprezece şi douăzeci şi doi…”, ceea ce înseamnă că „norma” indică folosirea formelor de feminin (două martie, două aprilie, două mai, douăsprezece martie, douăzeci și două martie etc.), deoarece este vorba de acordul cu substantivul zi (ziua a doua, a douasprezecea, a douazeci si doua). Dar „uzul” limbii a impus acordul la masculin , cei mai multi vorbitori alegând această variantă.
Prin urmare, putem să optăm pentru forma de masculin a numeralului 2/ 12/ 22, în situațiile în care ne referim la data calendaristică (in rest, regula acordului fiind obligatorie – ora doua, ora douasprezece, clasa a doua, doua fete etc.), fara teama ca exprimarea nu ar fi corecta.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.