Campanie Radio Constanţa – Alimente mai scumpe chiar și după reducerea TVA?

Publicat de monica.comsa, 28 aprilie 2015, 17:36
Așa cum se pare că se va întâmpla cu reducerea TVA în turism, facilitatea fiscală nu ajunge la consumator, ci rămâne ca profit la agenții economici, după cum a anunțat Patronatul Hotelierilor din Mamaia ai căror reprezentanți au spus că tarifele la cazare nu vor scădea.
Se pare că rețeta este preluată, mai subtil, dar cu mai mare impact asupra portofelului nostru, și de supermarket-uri care au grijă să își asigure și după reducerea TVA cel puțin aceeași rată de profit.
Astfel, au început să fie operate scumpiri ale unor produse alimentare care se vând foarte bine, lucru care va asigura creșteri ale încasărilor pentru marile magazine.
Întrucât comparația se va face între prețurile din 30 mai cu cele din 1 iunie când ar trebui să fie aplicată reducerea TVA la alimentele de bază, marile magazine au început încă de pe acum să opereze scumpiri, în unele cazuri și de 20%, după cum a observat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
Dacă facem un calcul simplu, în urma reducerii de TVA la alimente, prețurile se estimează să scadă cu procente cuprinse între 10 și 12%.
Însă în cazul unei scumpiri actuale de 20%, reiese că prețul la raft la respectivul sortiment va fi mai mare cu cel puțin 8% după scăderea TVA față de momentul de dinaintea anunțării acestei facilități fiscale atât de așteptate de consumatorii români.
În plus, după o perioadă de scădere a consumului și când piața românească a fost invadată de produse ieftine din import ca urmare a embargoului impus de Rusia, este greu de crezut că producătorii de carne sau produse lactate au decis brusc să mărească prețurile, mai apreciază Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
În replică, Delia Nica, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale, a spus că situația actuală este „o bulă de săpun“ și că nu există exemple concrete în care un produs din aceeași marcă și de la același furnizor să fie mai scump.
Dacă cineva deține aceste dovezi, este invitat să le prezinte Asociației sau magazinului respectiv și să solicite lămuriri.
În plus, Delia Nica a mai precizat că sunt naturale unele fluctuații de preț în funcție de pretențiile financiare ale producătorilor sau de cauze precum apariția produselor autohtone de sezon cum se întâmplă, spre exemplu, la fructe și legume.
Vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale, Delia Nica, a dat asigurări că produsele alimentare se vor ieftini cu 10-12% sau chiar mai mult în cazul unor oferte organizate de anumite magazine.
Interlocutoarea noastră a subliniat că se va face comparație între prețul aceluiași produs din data de 30 mai cu cel din 1 iunie.
În plus, reducerea TVA la alimente și chiar la mărfuri în general este susținută și a fost solicitată de marile magazine pentru revigorarea consumului care a fost grav afectat de criza economică.
În următoarea perioadă, Consiliul Concurenței va efectua o anchetă amplă pentru a vedea dacă scumpirile semnalate au sau nu cauze obiective.
Radio Constanța a demarat o campanie prin care ne propunem să strângem cât mai multe dovezi ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă.
Dacă observați că produsul pe care îl cumpărați este mai scump chiar și cu câțiva bani față de zilele trecute, vă rugăm să ne trimiteți fotografia cu eticheta sau cu bonurile fiscale din date diferite în care să se evidențieze că ați plătit mai mult pentru același produs.
Puteți trimite fotografiile sau ne puteți relata exemple concrete la adresa de e-mail: secretariat@radioconstanta.ro
Excepție fac produsele aflate în cadrul anumitor oferte.
Vă invităm să comparați produsele cu aceeași marcă și vândute de același magazin.
Dorim să prezentăm aceste dovezi marilor magazine și așteptăm cu interes explicațiile acestora.