Chirpiciul tradițional ar putea revigora economia dobrogeană

Publicat de monica.comsa, 27 aprilie 2015, 16:16
Traiul la limita subzistenței din satele românești a marcat și modul în care se construiește.
Astfel că, potrivit unor statistici naționale, 20% din locuințe, adică peste un milion de case, sunt construite din chirpici, iar Dobrogea deține supremația în topul național.
Avantajul este că cele mai multe locuințe din Dobrogea sunt construite ecologic.
Tehnica de contrucție a locuințelor din chirpici, atât de specifică Dobrogei, este pretabilă desfășurării pe orizontală, iar condițiile climatice din zonă au impus acest tip de material.
Claudiu Georgescu, președintele Asociației Constructorilor din România susține că trebuie încurajată revenirea la folosirea materialelor tradiționale și chiar acesta este un mod de instrustrializare în mediul rural.
Modul de realizare poate fi la nivelul unor unități mici, dar care să respecte niște precepte tehnologice unitare.
Condiția este ca standardele de producție să fie aceleași indiferent de locul unde se produce respectivul chirpici.
Problema pe care ar putea să o întâmpine un astfel de proiect este materia primă pentru că lutul necesar chirpiciului nu se găsește peste tot în satele dobrogene și nici nu are aceeași calitate sau compoziție.
Ultimele studii în domeniu realizate de cercetătorii germani au arătat că proprietățile chirpiciului și rezistența acestuia la factorii de mediu îl fac să fie o bună alegere pentru contrucțiile pe orizontală.
Mai mult, tendința este continuată și de constructorii englezi care au început să-și îndrepte atenția asupra materialele tradiționale și care nu au un impact negativ asupra mediului (ex. chirpici pentru construcția zidurilor și stuful folosit la acoperișuri, ambele materiale fiind utilizate de mult timp în Dobrogea).