Soarta alegerilor de luni, pentru şefia Cultului Musulman din România, incertă

Publicat de Bogdan Comșa, 26 aprilie 2015, 19:33
Luni, 27 aprilie, ar trebui să aibă loc alegerile pentru conducerea Cultului Musulman din România, organizaţie condusă, în ultimii 10 ani, de muftiul Iusuf Muurat.
Lucrurile s-au complicat pe 17 aprilie, când imamul din Cumpăna, Nurla Ozghin, contracandidatul lui Iusuf Muurat, a făcut o plângere în Justiţie, acuzând că structurile de conducere ale Cultului Musulman au fost constituite ilegal.
Nurla Ozghin reclamă că opt dintre membrii Adunării Generale a Clericilor au diplome de studii obţinute în străinătate fără să fie echivalate de statul român, aşa cum impune legea de funcţionare a Cultului Musulman.
Ca urmare, organismul amintit este ilegal, consideră Nurla Ozghin. Mai mult, pentru că Adunarea Generală a Clericilor a votat şi componenţa Consiliul Sinodal, lovită de nulitate ar fi şi această din urmă structură – cea mai înaltă, în ierarhia Cultului Musulman.
În plus, contracandidatul lui Iusuf Muurat susţine că doi dintre membrii Consiliului Sinodal au, de asemenea, diplome neechivalate.
În concluzie, toţi cei amintiţi nu ar avea drept de vot, iar scrutinul ar trebui suspendat.
În acest context, actualul lider spiritual al musulmanilor din România, Iusuf Muurat, ne-a declarat, în exclusivitate, că luni, la ora 18.00, va avea loc o întrunire a Consiliului Sinodal, care va decide dacă alegerile se vor mai ţine sau nu.
Se înţelege, astfel, că scrutinul, anunţat anterior pentru ora 11.00, va fi cel puţin amânat.
Contactat telefonic, imamul din Cumpăna a precizat că nu a fost informat în legătură cu aceste schimbări şi a declarat că organizarea procesului electoral tot în seara zilei de luni ar fi ilegală, pentru că nu s-ar respecta procedurile impuse de lege.
Nurla Ozghin a mai spus că nu ştie când va fi judecată contestaţia depusă la Curtea de Apel Constanţa.
Întrebat despre pericolul infiltrării ideologiei extremiste în rândul musulmanilor din România, Nurla Ozghin s-a arătat sceptic privind această perspectivă. În plus, el a declarat că nu i se pare credibil avertismentul recent al lui Iusuf Muurat, privind existenţa unor adepţi ai Statului Islamic chiar în Dobrogea.
Vă reamintim că, recent, România a expulzat şase oameni de afaceri francezi de origine magrebiană, acuzaţi că recrutau luptători pentru organizaţiile teroriste Al Qaeda şi Statul Islamic.