Firmele nu mai pot fi închise atât de uşor de inspectorii ANAF. Care sunt noile reguli
Publicat de Bogdan Comșa, 23 aprilie 2015, 21:14
Activitatea firmelor găsite cu nereguli în casele de marcat nu mai poate fi suspendată la prima abatere de către inspectorii Antifraudă ANAF.
Dispoziţia este cuprinsă într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern, prin care sunt stabilite sancţiuni graduale, până să se ajungă la închiderea societăţii.
Amenzile sunt, şi ele, „asortate” cu gravitatea abaterii şi sunt cuprinse între 2.000 şi 30.000 de lei.
Astfel, dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contraventiei este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu avertisment, fără aplicarea sancţiunii complementare.
Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% , din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.
De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a două abatere constatată într-un interval de 24 de luni.
Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3%, din valoarea înregistrată în casă de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei.
De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a două abatere constatată într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute mai sus a fost aplicată sancţiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.
„Pentru două dintre situaţii, aceea cu amenzi cuprinse între 15.000 de lei şi 20.000 de lei şi cea cu amenzi între 25.000 de lei şi 30.000 de lei, unde spuneam că se poate suspendă şi activitatea respectivă de la a două fapta înregistrată, există posibilitatea achitării amenzii aplicate, cât şi a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru că sancţiunea complementară să înceteze în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Odată cu aceste sancţiuni se aplică şi prevederile privind confiscarea sumelor deţinute la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.