Clauză salvatoare la asigurarea facultativă a locuinței, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc

Publicat de Carmen Secuiu, 23 aprilie 2015, 07:32 / actualizat: 23 aprilie 2015, 9:01
Asigurarea obligatorie a locuinței reprezintă un ”colac de salvare” în cazul pierderilor suferite din cauza unui cutremur, inundație sau alunecare de teren.
Celelalte riscuri care amenință o locuință pot fi asigurate printr-o poliță facultativă și sunt cele mai frecvente, care se întâmplă în viața de zi cu zi. Este vorba despre incendiu, explozii, inundații de la apa de conductă, ploi mai puternice sau furtuni și lista poate continua în funcție de necesitățile asiguratului.
Clauza importantă care trebuie anexată unei polițe asiguratorii facultative este cea a ”Răspunderii civile față de terți”, mai ales pentru cei care locuiesc la blocuri, unde cele mai întâlnite incidente sunt cele de produse de inundații de la instalațiile de încălzire sau de apă.
”Asigurații trebuie să știe că, dacă nu sunt buni gospodari și nu previn prin reparații, în așa fel încât să limiteze deteriorările, nu vor primi despăgubiri. La fel de importantă este comunicarea între vecini, mai ales în formă scrisă”, detaliază managerul unei companii de brokeraj, Andrei Rădulescu.
Un alt exemplu: ”Asigurații nu sunt despăgubiți în cazul inundațiilor de la etajele superioare ale clădirilor, dacă nu este o furtună puternică să smulgă acoperișul. Apa de la ploaie, care se scurge în timp, poate fi prevenită prin reparații la acel acoperiș.
Aici se poate face o distincție între spațiul locativ privat și cel public, care cade în obligația asociației de proprietari”, ne spune în continuare specialist în brokerajul asigurărilor, Andrei Rădulescu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro