”Bacșișul” sau răsplata pentru un serviciu bine prestat au devenit legale

Publicat de Carmen Secuiu, 23 aprilie 2015, 08:57
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a transmis recent la Ministerul de Finanţe propunerea privind legalizarea bacşişului susținând că modificarea legislației fiscale va veni în sprijinul agenților economici.
Guvernul a aprobat o astfel de măsură, iar fiecare client ar putea să aleagă dacă şi cât ”bacşiş” lasă pentru orice serviciu primit.
Într-un restaurant, de exemplu, înainte de a face nota de plată, ospătarul îl va întreba pe client dacă şi cât ”bacşiş” vrea să lase, pentru a-i face nota de plată.
Patronii de restaurante susţin și ei că, astfel s-ar putea reduce evaziunea fiscală, iar la buget vor ajunge sume mai mari de bani.
Alte voci susţin însă, că o asemenea măsură nu ar aduce beneficii nici clienților, care vor plăti note de plată mai mari şi nici restaurantelor, unde evaziunea va creşte.
”Bacşişul” va fi impozitat cu 16% și va figura pe un bon distinct de nota de plată.
Acesta este legalizat în peste 20 de ţări din Europa şi America.
Unii dintre constănțeni și tulceni spun este firesc să dai 10%, la resturant, iar la coafor 20%. Alți prestatori de servicii spun că nu este bine venită această măsură, deoarece și așa salariile sunt destul de mici. Să-i ascultăm.
carmensecuiu@radioconstanta.ro