„Constanţa este zero la transparenţa decizională“

Publicat de monica.comsa, 22 aprilie 2015, 17:18
„Constanţa este zero la transparenţa decizională“ – acuzaţia a fost făcută de Corina Dragomirescu, vicepreşedintele Academiei de Advocacy, prezentă în Constanţa în cadrul unei caravane de informare regională.
Motivaţia are la bază un studiu naţional efectuat de această asociaţie prin care s-au solicitat primăriilor şi consiliilor judeţene din ţară să răspundă în scris la întrebări în baza legii transparenţei decizionale.
Reacţia administraţiei locale constănţene a lipsit cu desăvârşire, chiar şi după depunere unei plângeri oficiale de către Academia de Advocacy.
Acţiunea de astăzi, intitulată „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat şi vreau să mi se răspundă“ este parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” care îşi propune să dezvăluie cetăţenilor interesaţi, activi şi cărora le pasă, precum şi formelor organizate ale societăţii civile, uneltele pe care le au la îndemână pentru responzabilizarea decidenţilor publici, în a lucra în favoarea lor.
Într-o acoperire naţională, în succesiune regională, pe parcursul a aproape 2 ani de zile, va informa, va instrui, va asista pe cei interesaţi să utilizeze tot acest instrumentar, pentru ca aceştia să câştige încrederea că îşi pot determina aleşii să pună în practică voinţa lor, în beneficiul comun.
Proiectul se derulează pe o perioada de 22,5 luni, până în aprilie 2016, într-o succesiune regională, pe întreg teritoriul României, beneficiind de o finanţare în valoare maximă de 136.874,13 euro.
Academia de Advocacy are convingerea că cetăţenii României nu şi-au pierdut speranţa, se vor angrena în acest demers care le este le îndemână, nu le consumă resurse şi care le reclădeşte respectul de sine şi demnitatea.
Prin contribuţiile lor în relaţie cu decizia publică, în format profesional, vor reechilibra decizia publică, responsabilizând aleşii în a-şi îndeplini promisiunile electorale.
La finalul proiectului, comunitatea cetăţenilor activi şi implicaţi va atinge peste 500 de cetăţeni şi 250 de reprezentanţi de organizaţii ale societăţii civile, care au exersat instrumentele democraţiei participative, au monitorizat aleşii cu peste 900 de acţiuni concrete, au formulat opinii asupra actelor normative de interes, au dezbătut temele publice care îi preocupă şi s-au implicat în campanii de modificare a reglementărilor defectuoase.