Dubla măsură a statului. Când are de dat – amână, când are de luat – blochează conturile

Publicat de monica.comsa, 15 aprilie 2015, 19:22
Statul practică politici inechitabile când vine vorba despre regimul TVA.
Astfel, în timp ce firmele aşteaptă şi până la doi ani până le sunt plătite sumele reprezentând rambursări de TVA, banii datoraţi de acestea la stat sunt recuperaţi imediat prin blocarea conturilor.
Această procedură poate duce la blocaje în activitatea firmei sau la apariţia unor situaţii de genul plăţilor duble ale aceleiaşi datorii: o dată din sumele retrase din bancă decătre stat prin blocarea conturilor, a doua oară prin plata la ghişeu făcută de către reprezentanţii firmei.
Procedura de recuperare a sumelor plătite în cont, dar şi deblocarea conturilor sunt extrem de costisitoare ca timp şi efort pentru agenţii economici.
O altă problemă este cea a penalizărilor: statul nu plăteşte niciun leu în plus faţă de suma datoratată indiferent că aceasta vine şi după ani de zile, timp în care măcar inflaţia a crescut.
Când are de recuperat bani, iar sumele nu se găsesc în conturile firmelor în cauză, statul calculează penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
Astfel, există situaţia ca pentru o datorie relativ mică, dar care nu este plătită la timp, să se acumuleze valori mai mari drept penalităţi decât suma iniaţială.
O altă situaţie care ne-a fost relatată în exclusivitate pentru postul nostru de radio de Cătălin Beciu, secretar de stat din Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, este cea a controlului de fond.
Acesta presupune că orice firmă care face cerere pentru rambursarea TVA trebuie să se supună unui control de fond de la reprezentanţii ANAF.
Pentru varii motive care pot avea sau nu legătură cu cererea de rambursare, firma poate acumula amenzi care, în unele dintre cazuri, se pot ridica la mai mult decât suma pe care agentul economic ar avea-o de primit de la stat ca TVA.
Iar aici se aplică acelaşi algoritm: amenzile neplătite la timp acumulează penalităţi sau firmei i se blochează conturile, pe când sumele ce trebuie virate de stat pot întârzia cu anii.