Sâmbătă noapte, credincioşii sunt chemaţi să ia Lumină
Publicat de Florentina Stan, 11 aprilie 2015, 11:34
Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii lui Hristos. De aceea, timp de 40 de zile, până la Înălţare, credincioşii folosesc ca formă de salut sintagma „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”. Aceleaşi formule sunt folosite şi atunci când sunt ciocnite ouăle roşii.
În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. La miezul nopţii, preotul iese din biserică şi cheamă credincioşii cu îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!”. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, aceştia în frunte cu preotul înconjoară biserica de trei ori, apoi, slujba de Înviere, continuă în Biserică.
Şi în acest an, constănţenii vor primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, în noaptea de Înviere.
La ora 23 şi 25 de minute, Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre, în zona falezei Cazino din Constanţa, apoi va oficia Slujba de Înviere la altarul de vară al Catedralei.
Şi la Mangalia, credincioşii vor putea lua Lumină de la malul mării, slujba de Înviere urmând să fie oficiată începând cu ora 23.00, la altarul special construit ?i sfin?iţ în Portul Turistic.
Credincioşii aduc la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le sfinţesc.
Tot de Paşte, credincioşii aprind lumânări pe mormintele celor dragi şi duc acolo alimente pe care le dau de pomană.
Duminică spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”.
Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte.