Succesul rromilor din România pe plan internațional este datorat unor acțiuni educative performante
Publicat de Carmen Secuiu, 8 aprilie 2015, 12:50
Ideea de a marca Ziua Internațională a Rromilor, la data de 8 aprilie a luat naștere la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Rromilor.
Tot atunci a fost adoptat și steagul internațional al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, și jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieților, iar pe de altă parte nomadismul, în relație cu spațiul originar al Indiei.
La Congresul Mondial al Rromilor de la Geneva, din 1978, s-a decis ca un cântec reprezentativ pentru etnie, ”Gelem, Gelem”, interpretat de cântăreața și actrița Olivera Vuco, în filmul iugoslav ”Am întâlnit și țigani fericiți” din 1967 să devină imnul internațional al rromilor.
În aprilie 1990, la Congresul Mondial al Rromilor, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.
Succesul rromilor din România, pe plan internațional se datorează unor acțiuni educaționale deosebite, declară pentru Radio România Constanța părintele limbii rromani, lingvistul Gheorghe Sarău.
Școala Gimnazială nr. 14 din Palazu Mare este una dintre puținele școli din județul Constanța unde se studiază limba rromani. Jumătate dintre elevii de aici sunt de etnie rromă. Cu detalii, director Eugenia Teșeleanu.
Cum sunt atrași la cursuri copiii celor 900 de comunitari rromi din Palazu Mare, ne dezvăluie profesorul Ciprian Costache.
carmensecuiu@radioconstanta.ro