Cât de sigure sunt alimentele pe care le consumăm? răspundem astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii
Publicat de magda.chirana, 7 aprilie 2015, 09:34
În întreaga lume se marchează astăzi Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 având ca temă „Securitatea sanitară a alimentelor”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează eforturile de îmbunătăţire a securitătii sanitare a alimentelor de la fermă în farfurie şi ulterior în toate etapele intermediare.
Potrivit estimărilor, alimentele produse sau servite în conditii neigienice se află la originea a circa 2 milioane de decese pe an, printre care un mare număr de copii. Alimentele care conţin bacterii, viruşi, paraziţi sau diferite substanţe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer.
OMS face câteva recomandări practice destinate distribuitorilor dar şi consumatorilor privind manipularea şi pregătirea alimentelor.
Prima este curăţenia, a doua – separarea alimentelor crude de cele preparate, tratarea termică suficientă a alimentelor (fierbere, prăjire, etc.), menţinerea alimentelor la o temperatură adecvată şi utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei).
Apar mereu noi ameninţări la adresa securităţii sanitare a alimentelor: schimbările care intervin în producţie, în distribuirea şi consumul alimentelor, modificarile de mediu, agentii patogeni noi si emergenti, rezistenta la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor nationale de securitate a alimentelor, iar sporirea numarului de călătorii şi dezvoltarea comerţului cresc probabilitatea unei propagări internaţionale a contaminării.