(AUDIO) Vorba aceea – Vorbim corect…in corpore
Publicat de Larisa Calistru, 7 aprilie 2015, 07:45
Intenția de a vorbi cât mai cult, mai pretențios, se concretizează adesea – din cauza necunoașterii exacte a formelor și a semnificației termenilor latinești- în folosirea de expresii ale acestei limbi în contexte neadecvate ori în forme alterate.
Astfel, variantele latinești corecte in corpore(cu totii), in extenso(pe larg, în întregime), in extremis(în ultimă instanță), in vitro(în eprubetă) ajung să fie rostite ori scrise:”în corpore”, în extensor, în extremis, în vitro.
În limba actuală, aceste forme hibride apar în numeroase contexte: “Sindicaliștii au venit în corpore”,” Au votat în corpore fuziunea unităților”, “Raport de cercetare în extenso”, “Celulele cultivate în vitro”, etc.
„Persona non grata”, expresie latinească, la plural „personae non grate”, reprezintă denumirea folosită pentru a desemna un reprezentant diplomatic despre care statul în care a fost acreditat declară cî trebuie să-și înceteze activitatea pe teritoriul respectiv, prin extindere, persoană indezirabilă.
În uz însă, pe lângă extinderea semantică, este supusă deformărilor.Exemple:”Au fost declarați persoane non grata”, “La nivelul conducerii altor cluburi, există și alte persoane non grate”, “Vă garantez că va fi declarată persoană non grata”.Aceste forme sunt greșite, corect se spune și se scrie :”persona non grata” .
Și nu uitați vorba aceea…M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.