Ortodocşii întră în Săptămâna Mare: ritualuri şi semnificaţii
Publicat de magda.chirana, 6 aprilie 2015, 09:05
Este o săptămână care îi pregăteşte pe credincioşi pentru cea mai importantă sărbătoare a Creştinismului- Învierea.
În Săptămâna Mare, nu doar se comemorează, ci sunt retrăite pătimirile suferite de Domnul Iisus Hristos, culminând cu moartea Sa pe Cruce, urmată de pogorârea în iad, dar şi de Învierea Sa, de duminică, 12 aprilie.
În fiecare zi, la slujba deniei sunt amintite unele dintre aceste momente trăite de Mântuitorul în viaţa Sa pământească, aşa cum sunt ele menţionate în Sfintele Evanghelii.
În Săptămâna Mare, e bine ca toţi credincioşii să ierte şi să se împace cu toţi cei cu care au fost în duşmănie.
„Fiecare zi din Săptămâna Mare se numeşte Sfântă şi Mare. Urmează un post de pătimire cu Hristos, ca împreună cu El să înviem. Fiecare zi din Săptămâna Sfântă şi Mare este o urmare tainică a lui Hristos prin rugăciune, prin ascultarea sfintelor scripturi, sfintelor slujbe şi mai ales prin pocăinţă şi împărtăşanie”, spune Patriarhul Daniel.
În fiecare zi din Săptămâna Mare la biserică se ţin slujbe speciale, numite Denii şi predici pentru curăţenie sufletească şi iertare de păcate.
Pentru fiecare zi, pe lângă practicile religioase, există anumite obiceiuri şi superstiţii.
Astăzi, În Lunea Mare, începe curăţenia de Paşte: se scoate totul la aerisit, se spală rufe şi se calcă şi se fac reparaţiile necesare prin casă.
Marţea se mătură şi se aspiră şi se spală geamurile.
Până miercuri, inclusiv, se mai pot spăla şi călca rufe iar la ţară mai sunt permise muncile în câmp.