(AUDIO) Vorba aceea – Semnificația cuvântului accept
Publicat de Larisa Calistru, 3 aprilie 2015, 07:10
Mulți vorbitori folosesc cuvântul “accept” cu un cu totul alt înțeles. Cuvântul este german la origine. Potrivit „Dicționarului de Neologisme”, “Dicționarului Explicativ al Limbii Române”, “accept” are semnificația de „înscris, act prin care cineva se obligă să achite o datorie la scadență”.
În exemplele pe care vi le vom oferi în continuare, preluate din presa scrisă ori din vorbirea obișnuită, folosirea lui “accept” de regulă articulat
, îmbracă altă semnificație, și anume aceea de „acord”, “aprobare” sau “acceptare”. Exemple:”A primit o diplomă cu acceptul organizatorilor”, “Au pătruns în sala de ședințe numai cu acceptul patronului”, “S-au acordat medicamente compensate în urma acceptului Casei Județene de Sănătate”.
Ei bine, aceste enunțuri, pentru a fi corecte, trebuie reformulate înlocuind sintagmele:”cu acceptul”,”în urma acceptului”. Așadar, este corect:”A primit diplomă cu acordul(cu aprobarea) organizatorilor”, “Au fost eliberate medicamente compensate în urma aprobării(grație acordului) Casei Județene de Sănătate”.
Și nu uitați vorba aceea…M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.