ORA MESEI: Tartă crocantă cu legume, feta și cremă de brânză
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 martie 2015, 13:30
Această tartă lejeră și savuroasă este plină de legume de primăvară, ierburi și brânză feta, toate învelite în foi de plăcintă crocante.
Ingrediente
3 linguri ulei de măsline sau de rapiță
6-8 foi de plăcintă
50g de pesmet
100g de sparanghel, tăiat în două pe
lungime, dacă este foarte gros
2 dovlecei sau 300g de zucchini (sau un amestec), feliați
6 ouă mari
coaja rasă de la 2 lămâi
1 mână mică de pătrunjel, mentă sau
busuioc (sau un amestec), frunzele tocate grosier
200g cremă de brânză
200g de brânză feta, fărâmițată
1 mână frunze mici de salată sau ierburi (opțional)
Mod de preparare
1. Încinge cuptorul la 180°C și pune în el o tavă subțire de copt, pentru a se încălzi. Unge cu puțin ulei o formă de tartă cu dimensiunile de 18 x 25cm (a noastră avea o adâncime de 3cm). Tapetează forma cu câteva fâșii de hârtie de copt – te vor ajuta să ridici plăcinta mai târziu.
2. Desfășoară foile de plăcintă, dar ține-le acoperite cu un șervet umed, pentru a împiedica uscarea lor. Luând pe rând câte 1 foaie de plăcintă, unge-o bine cu ulei, apoi folosește-o pentru a tapeta forma de tartă, lăsând puțin aluat să atârne pe marginile vasului. Presară câte un strat subțire de pesmet între foile de plăcintă – astfel ele vor rămâne crocante. Când ajungi la ultima foaie, unge-o cu puțin ulei suplimentar cu ajutorul unei pensule de patiserie și presează marginile tuturor foilor pentru a crea o bordură.
3. Tăvălește sparanghelul și dovleceii prin uleiul rămas, asezonat cu sare și piper, și aranjează legumele în tava pe care ai încins-o în cuptor. Pune aluatul pe raftul de sus al cuptorului, iar legumele pe cel de jos și coace-le concomitent timp de 10 minute.
4. Scoate legumele din cuptor. Unge aluatul cu puțin ou bătut și coace-l încă 5 minute, până când devine auriu și crocant.
5. Amestecă restul de ou cu coaja rasă de lămâie, ierburile, crema de brânză, sare și piper. Aranjează jumătate din cantitatea de legume peste aluat și adaugă jumătate din cantitatea de brânză. Toarnă amestecul pe bază de ou, apoi pune restul de legume și de brânză. Dă plăcinta la cuptor 40 de minute, până când umplutura se stabilizează. Scoate-o din cuptor și las-o să se răcească. Servește-o cu puțin piper negru măcinat și, dacă vrei, cu frunzele mici de salată presărate deasupra.
Sursa – goodfood.ro