(AUDIO) Vorba aceea – Cazurile gramaticale dau bătăi de cap
Publicat de Larisa Calistru, 27 martie 2015, 07:03
Genitivul si dativul sunt cazurile care dau întotdeauna cele mai mari bătăi de cap .Ele sunt înlocuite cu acuzativul cu prepozitie ori sunt construite anapoda.Iată un caz devenit clasic:”Și-au propus ca obiectiv la olimpiada de matematică obtinerea a una sau două medalii”.
Nu poți spune “a una”, din moment ce înaintea numeralului cardinal simplu feminin “una” stă articolul posesiv(genitival) “a”, care cere cazul genitive. În loc de “a una” e firesc și corect să spunem “a unei”, “a uneia”. Să refacem enunțul : ”Și-au propus ca obiectiv la olimpiada de matematică obținerea uneia sau a două medalii”.
La un concurs de frumusețe, cineva anunța “urcarea pe podium ale frumoaselor participante”.Fiind vorba de o ”urcare” și nu de “urcări” pe podium, forma corectă este “urcarea pe podium a frumoaselor participante”.
Și în utilizarea vocativului, cazul adresării directe, se înregistrează frecvent forme nerecomandabile, cum ar fi: ”Fata, ți-a căzut portofelul”, “Doamna, vă rog să mă înțelegeți!” Corect este:”Fată, ți-a căzut portofelul” și “Doamnă, vă rog să mă înțelegeți!”
Și nu uitați vorba aceea…M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.