Conflictul din Portul Constanţa se mută la Bucureşti, în faţa Ministerului Transporturilor
Publicat de Bogdan Comșa, 25 martie 2015, 17:43
Peste 500 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare portuari vor protesta, joi, 27 martie 2015, în faţa Ministerului Transporturilor (MT).
Comunitatea portuară consideră că Ministerul Transporturilor este singura autoritate în măsură să stingă conflictul existent între ea şi conducerea Administraţiei Porturilor Maritime(CN APMC), în virtutea calităţii sale de acţionar majoritar în cadrul CN APM.
Pricipalele revendicări sunt: modul cum a fost elaborat Master Planul Portului Constanţa, politica tarifară abordată de APC, modul de încheiere a contractelor de subconcesiune şi a contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval, precum şi lipsa de transparenţă în exploatarea domeniului portuar.
Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Patronale “Operatorul Portuar”, Ştefan Muntoiu, a declarat, pentru Radio Constanţa “Nu sperăm nimic. Dacă Ministerul Transporturilor sau Guvernul s-au culcat pe o ureche, ne ducem acolo să-i trezim puţin, să-i zguduim puţin, cu vuvuzele şi cu butoie, că asta ştim să facem, în stil românesc, nu greva japoneză”.
Muntoiu ne-a mai spus că nu crede că ministrul Ioan Rus va dori să se întâlnească cu reprezentanţii protestatarilor, neavând nici un semnal în acest sens.
Liderul Federaţiei Naţioanale a Sindicatelor Portuare(FNSP), Mircea Burlacu, a declarat că alături de portuari vor fi şi reprezentanţi ai unor sindicate din cadrul Blocului Naţional Sindical (confederaţie la care FNSP este afiliată.
Mircea Burlacu a mai spus că a semnalat BNS-ului amestecul Gărzii de Mediu Constanţa în derularea protestelor. Reamintim că, la solicitarea CN APM, inspectorii de mediu au măsurat zgomotul produs în timpul protestelor.
El îl acuză pe ministrul Ioan Rus că nu vrea să le asculte revendicările şi, de aceea merg, la Bucureşti să protesteze.
Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa consideră că acţiunile în forţă ale Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar” împreună cu Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare nu reprezintă o atitudine rezonabilă în contextul în care solicitările şi obiectivele lor se referă la situaţii şi proiecte nefinalizate, aflate în diferite stadii de derulare, după cum se arată într-un comunicat .
cristinailiuta@radioconstanta.ro