Alegerile din Găgăuzia complică situaţia Republicii Moldova. Rusia, mulţumită de rezultate
Publicat de Bogdan Comșa, 23 martie 2015, 23:48
În Republica Moldova, situaţia tinde să se complice odată cu alegerea Irinei Vlah în funcţia de başkan al regiunii autonome Găgăuzia.
Experţii nu exclud o înrăutăţire a relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat, în situaţia în care Irina Vlah ar putea fi doar o marionetă în mâinile Moscovei.
Rusia a salutat rezultatul alegerilor din Găgăuzia, parlamentarii ruşi apreciind că votul va duce la creşterea cooperării regiunii cu Rusia şi la o mai mare integrare a sa în Uniunea Euroasiatică.
Azi, în contextul evoluţiilor politice regionale, la Chişinău a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate.
Relaţia dintre autorităţile centrale şi noua conducere de la Comrat va fi una anostă şi încordată, în special din cauza legislaţiei imperfecte care nu conţine instrumentarul necesar pentru soluţionarea tensiunilor acumulate, consideră analistul politic Oazu Nantoi.
O altă problemă ar fi viziunile diferite ce ţin de viitorul Republicii Moldova, în situaţia în care Chişinăul susţine şi promovează cursul european al ţării, pe când Comratul pledează pentru federalizarea Republicii Moldova şi apropierea de Federaţia Rusă.
Oazu Nantoi: „Cadrul juridic, în opinia mea, este absolut eronat şi oricare ar fi guvernarea de la Chişinău dacă vrea să aibă relaţii normale cu unitatea teritorială şi partidul găgăuz trebuie să intervină în acest cadru juridic care fără aceasta relaţii normale nu vor fi”.
Şi analistul politic Anatol Ţăranu se arată sceptic în privinţa unei încălziri a relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat după alegerea Irinei Vlah în funcţia de guvernator al regiunii găgăuze.
Mai mult, expertul consideră că Rusia nu va ezita să o folosească pe Irina Vlah în calitate de element de presiune asupra Chişinăului pentru a împiedica cursul proeuropean al Republicii Moldova.
Susţinută de Partidul Socialiştilor, Irina Vlah promovează un mesaj pro Rusia, pledează pentru federalizarea Republicii Moldova şi integrarea ei în structurile euroasiatice.
În aceste condiţii există probabilitatea înrăutăţirii relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat.
La Chişinău a avut loc astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Securitate convocată de preşedintele Nicolae Timofti, în contextul evoluţiilor geopolitice regionale.
Membrii CSS s-au pronunţat pentru elaborarea unei noi strategii de securitate naţională a Republicii Moldova.
Unul dintre subiectele discutate a fost şi pericolul informaţional la care este supusă Moldova, a menţionat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu.
Vlad Ţurcanu: „Vorbim aici despre examinarea în totalitate a întregului tablou, urmând ca instituţiile statului să ajungă la concluziile care se impun pentru ca Republica Moldova să îşi controleze spaţiul informaţional”.
Anterior, mai multe ONG-uri dar şi politicieni au vorbit despre pericolul posturilor de televiziune ruseşti care afectează securitatea informaţională a Republicii Moldova.