(AUDIO+FOTO)Liceul Traian reamintește :”Suntem aici, suntem dintotdeauna”!
Publicat de Liliana Fustanela, 21 martie 2015, 16:50 / actualizat: 22 aprilie 2015, 17:13
Liceul Teoretic ”Traian” Constanța a organizat, vineri, 20 martie, prima ediție a Proiectului educațional: ”Interculturalitate în spațiul dobrogean: SUNTEM AICI, SUNTEM DINTOTDEAUNA!”. Parteneri în proiect – Fara Armânească, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Comunitatea Elenă ”ELPIS” Constanța, Partida Romilor ”Pro Europa”, Comunitatea Rușilor Lipoveni Sarichioi. Partener media -Radio Constanța.
Prima parte a proiectului s-a desfăşurat la Prefectura Constanţa – Sala ”Remus Opreanu”, cu sesiunea de comunicări și prezentarea specificului fiecărei comunități.
”Școala este o instituție sacră, elevii reprezintă viitorul european al națiunii noastre!”-este viziunea Liceului Traian din Constanța ,despre care a vorbit în deschiderea sesiunii directorul instituției,prof.Constantin Caracoti .La deschidere au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar,ai Prefecturii Constanța, ai comunităților partenere, elevi, cadre didactice și I.P.S. dr Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Inspectorul școlar, Ana Dumitrescu a arătat că ”Dobrogea este un tărâm mirific între Dunăre și Mare, pentru cele 18 minorități care sunt un exemplu de conviețuire pentru întreaga țara și pentru întreaga lume”.
Proiectul este coordonat de prof. dr. Oana Gabriela Staicu – Liceul Teoretic ”Traian” și de prof. Tania Butcaru – Seminarul Teologic ”Dionisie Exiguul” Constanța. Inițiatorii proiectului doresc ilustrarea modelului de conviețuire interetnică dobrogean , de păstrare și valorificare a tradițiilor etniilor ai căror reprezentanți trăiesc pe aceste meleaguri.
Profesorul Oana Staicu a precizat că:” zâmbetul copiilor s-a materializat prin acest proiect și că unitate este un cuvânt simplu,dar complex.”
Președintele comunității aromâne Fara armânească, Stere Beca a ținut să precizeze că aromânii fac parte dintr-o comunitatea numeroasă și sunt prezenți în toate structurile economice, sociale, culturale și sportive.
Reprezentantul Comunității Elene Elpis Constanța, Nicolae Iani a afirmat de asemenea că: ”Dobrogea este un mozaic cultural și sunt multe de spus despre greci care sunt aici, de pe vremea dacilor”.
”Tătarii au ajuns în Dobrogea în urmă 700-800 de ani și nu au pierdut , au câștigat pentru că au ajuns aici, a spus în intervenția sa, reprezentantul UDTTMR. Mulți zic că în Dobrogea e vorba de toleranță, eu spun că e vorba de multiculturalitate. În Piața Ovidiu sunt concentrate și biserica ortodoxă și catolică și moscheea și sinagoga. Culinar cu toții mîncăm și plăcintă dobrogeană și baclavale și șuberec”, a mai precizat acesta.
O inițiativă cu totul și cu totul democratică a continuat discuția reprezentantul Partidei Rromilor Adrian Gămălie, expert în cadrul Prefecturii Constanța. 3 octombrie 1385 este prima atestare documentară a rromilor pe teritoriul României și a prezentat această comunitate eleva Liceului Traian, Evelina Ungureanu.
”Trăim în pace, pe aceeași stradă : români, turci, tătari , aromâni , greci, ruși-lipoveni, rromi” a fost ideea care s-a desprins din eseul prezentat de elevul Omeroglu Batuhan, care are părinții tătari, s-a născut în Turcia , dar recunoaște că limba pe care o vorbește cel mai bine e româna.
Fiecare comunitate și-a prezentat portul popular, obicieiurile și tradițiile specifice,iar în holul Prefecturii Constanța, tentațiile au fost delicatesele și mâncărurile tradiționale specifice.
Evenimentul a continuat cu un spectacol seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța.
Secvențe din emisiunea Interferențe dobrogene, ediția 20 martie:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)