Fermierii tulceni sunt învăţaţi cum să-şi atesteze produsele tradiţionale
Publicat de Adina Sîrbu, 19 martie 2015, 09:14
Numărul produselor tradiţionale atestate a scăzut drastic după noua legislaţie.
Mai puţin de 10% din produsele tradiţionale au trecut de noile criterii de atestare impuse de Ministerul Agriculturii, astfel că, din cele peste 4.000 de produse, doar 300 au mai fost atestate anul acesta.
La Tulcea, 8 din cele 20 de produse tradiţionale atestate anul trecut au fost reatestate, conform noilor prevederi legale.
De aceea, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Tulcea a demarat o campanie de informare a fermierilor din judeţ, pentru a-şi putea înregistra produsele tradiţionale.
Cele mai mari dificultăţi în obţinerea atestării constau în realizarea istoricului produsului, de cel puţin 30 de ani, şi dovedirea lui cu documente.
Certificarea unui singur produs poate ajunge şi la 1.000 de lei, iar criteriile de bază care trebuie îndeplinite sunt lipsa chimicalelor şi un istoric de cel puţin 30 de ani.