Constanţa: intervenţie medicală foarte DIFICILĂ, la o femeie însărcinată cu gemeni
Publicat de magda.chirana, 18 martie 2015, 11:21 / actualizat: 19 martie 2015, 8:50
O intervenţie medicală în premieră a avut loc recent la clinica Euromaterna din Constanţa.
Medicul specialist în obstetrică –ginecologie Coralia Ştefănescu a reuşit reducţia unui făt foarte grav bolnav dintr-o sarcină gemelară, pentru a salva viaţa celuilalt bebeluş aflat în pântecele mamei.
Fătul bolnav prezenta anencefalie, o malformaţie complexă a creierului, incompatibilă cu viaţa, caracterizată prin lipsa calotei craniene şi a unor părti din creier.
Tehnica a constat într-o manevră delicată dar minim invazivă, intrauterină, prin care se opreşte inima fătului grav malformat pentru a creşte şansele unei evoluţii normale a celuilalt făt.
Doctorul Coralia Ştefănescu a declarat că dificultatea acestui caz a constat în faptul că manevra a fost efectuată la o sarcină gemelară survenită pe un uter cicatriceal, la o vârsta de gestaţie de 16 săptâmâni, elemente care cresc riscul unui avort spontan sau a lezării în timpul intervenţiei a celuilalt făt.
Părinţii au fost consiliaţi din punct de vedere etic, medical şi legal asupra tuturor riscurilor asociate.
Procedura a avut succes, iar în acest moment bebeluşul sănătos are o dezvoltare intrauterină normală, fiind atent monitorizat de către medici.
Specialiştii în diagnostic prenatal recomandă efectuarea obligatorie, de către toate viitoarele mămici, a celor două examinări ecografice de depistare a malformaţiilor fetale: ecografia morfologică de trimestrul I între săptămânile 11-13 şi ecografia morfologică de trimestrul II între săptâmanile 20-24.