ORA MESEI: Cușcuș auriu cu ceapă crocantă și caise uscate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 martie 2015, 13:30
Ingrediente
500g de cușcuș
1 cub pentru supă bio
2 lingurițe de turmeric
1 linguriță de scorțișoară măcinată
100g de caise uscate, tocate
3 cepe roșii, feliate mărunt
1 linguriță de zahăr
500ml de ulei, pentru prăjit
coaja rasă și zeama de la 1 lămâie
2 linguri ulei de măsline
1 legătură mică de coriandru, tocat
1 legătură mică de mentă, tocată, dar păstrează câteva frunze întregi
Mod de preparare
1. Pune apă la fiert într-un ibric mare. Așază cușcușul într-un bol încăpător, fărâmițează cubul pentru supă, adaugă turmericul, scorțișoara, caisele uscate și asezonează. Toarnă peste ele 500ml de apă clocotită și amestecă rapid cu o singură mișcare, apoi acoperă cu folie alimentară și lasă deoparte 5 minute.
2. Pune jumătate din cantitatea de ceapă într-un castron, adaugă zahărul, puțină sare și toarnă peste ea suficientă apă clocotită încât să o acopere. Lasă deoparte 10 minute. (Astfel vei reduce aciditatea cepei și îi vei oferi o culoare apetisantă.)
3. Încinge suficient ulei (încât să ai un nivel de 5cm într-o cratiță adâncă) și prăjește ceapa în tranșe, timp de 1-2 minute, până se rumenește și devine crocantă. Las-o să se scurgă pe prosoape de hârtie și presară puțină sare.
4. Folosește o furculiță pentru a amesteca cușcușul, scurge ceapa lăsată la înmuiat și adaug-o peste cușcuș împreună cu coaja rasă și zeama de lămâie, uleiul de măsline și ierburile aromate. Răstoarnă totul într-un vas pentru servit, apoi presară ceapa crocantă și frunzele de mentă.
Valoare nurtițională per porție: 403 kilocalorii, 12g proteine, 8g grăsimi, 1g grăsimi saturate, 67g carbohidrați, 6g fibre, 11g zahăr, 0,6g sare
Sursa – goodfood.ro