DNA explică ce caută numele preşedintelui şi al jurnalistului Rareş Bogdan în cazul Vanghelie
Publicat de Bogdan Comșa, 14 martie 2015, 15:15
Direcţia Naţională Anticorupţie a emis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care contrazice unele afirmaţii lansate în spaţiul public odată cu reţinerea şi, ulterior, arestarea primarului Sectorului 5 al municipiului Bucureşti, Marian Vanghelie.
Reacţia vine după ce jurnalistul Rareş Bogdan, de la Realitatea TV, a acuzat procurorul de caz de comiterea unui abuz, pentru că numele său apare în referatul de reţinere a lui Vanghelie.
În stenogramele interceptărilor aflate la dosar este prezentată o discuţie dintre Marian Vanghelie şi o femeie audiată în dosarul său. Primarul Sectorului 5 încearcă să afle de la aceasta ce le-a declarat procurorilor despre el şi îi spune că poate „aranja” dosarul, deoarece are influenţă asupra preşedintelui Klaus Iohannis, care ar depinde de el pentru formarea unei noi majorităţi în Parlament. Vanghelie susţinea, în acest context, că ţine legătură cu preşedintele prin intermediul jurnalistului rareş Bogdan.
DNA explică prezenţa numelui lui Rareş Bogdan şi al preşedintelui Iohannis prin faptul că Vanghelie, încerca, invocându-i pe cei doi, să ofere credibilitate afirmaţiilor că poate influenţa Justiţia – situaţie care, conform legii, constituie un motiv întemeiat pentru arestare.
Ca urmare, DNA a procedat conform legii în această situaţie, menţionând numele celor doi în referat.
Marian Vanghelie a fost reţinut astăzi, pentru 30 de zile, fiind acuzat că a primit o şpagă de 20% din mai multe lucrări realizate pe bani publici în sectorul pe care îl conduce.
Iată şi comunicatul DNA :
Referitor la informațiile apărute în spațiul public într-un dosar penalaflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, ce a format obiectulcomunicatului nr. 500/VIII/3 din 13 martie 2015, Biroul de informare și relații publice este abilitat să precizeze următoarele:
În cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge şi administrează“orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie laaflarea adevărului în procesul penal”, conform art. 97 din Codul de Procedură Penală.
Potrivit dispoziţiilor legale, procurorul trebuie să indice şi să motivezeîn cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzutde lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. Încercarea de adetermina o persoană să dea declaraţii nereale organelor judiciare,promiţându-i că va interveni pentru închiderea dosarului şi indicândpersoanele la care urma să se facă intervenţia pentru a face afirmaţiilecredibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b Codul deProcedură Penală. În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmaţii aleinculpatului, care cuprind elemente esenţiale pentru soluţionarea propuneriide arestare, este impusă de dispoziţiile legale menţionate.