(AUDIO+FOTO)Jurilovca – o comunitate care convinge prin tradiții și investiții că este o destinație turistică
Publicat de Liliana Fustanela, 13 martie 2015, 00:23 / actualizat: 22 aprilie 2015, 17:28
Borșul pescăresc și concursul de cântări religioase ar putea aduce comunității,titlul de Satul cultural din România 2015 , spune viceprimarul Galina Teleucă.
Fiecare comună din cele 13 sate finaliste este invitată să-şi amenajeze un stand de prezentare care va cuprinde, în mod obligatoriu, un produs culinar specific ,un produs simbol – vin, palincă, dulceaţă,zacuscă,borș pescăresc etc. Pentru această probă ar putea obţine 10 puncte ,în etapa de jurizare.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, 13 martie, la Muzeul Țăranului Român din capitală. Dacă va fi câştigătoare,comuna va fi gazda unor evenimente culturale şi turistice derulate cu sprijinul Asociaţiei Cele mai Frumoase Sate din România, Autorităţii Naţionale de Turism, Ministerului Delegat pentru IMM-uri, afaceri şi turism .
Pescuitul nu mai oferă siguranţa zilei de mâine în comuna tulceană Jurilovca şi din acest motiv investiţiile în turism şi agricultură sunt încurajate pentru creşterea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor.
10 pensiuni asigură turiștilor servicii complete și oferte de petrecere a timpului liber în funcție de anotimp. Serbarea Borșului Pescăresc, din toamna trecută, a atras 5000 de participanți, dintre care 1000 străini, susține viceprimarul Galina Teleucă.
Cătălina Niculae este o tânără plină de optimism, chiar dacă este mama unui copil cu probleme de sănătate . A urmat un liceu sportiv în Constanța și de aceea poate e pregătită să lupte , să facă orice pentru un trai mai bun!
În urmă cu un an, a participat cu un an la cursurile organizate de Asociația Europa pentru Dezvoltare Umană , AEDU . Ce este AEDU ? o organizație non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în județul Argeș . Are birouri și în județele Constanța, Tulcea și este activă la nivel național în domenii precum, stimularea ocupării forței de muncă, incluziune socială și profesională a persoanelor care fac parte din categoriile defavorizate, vulnerabile din România.
După ce a urmat cursurile, Cătălina Niculae a devenit antreprenor și Asociația Laguna Verde condusă de ea a primit 59 000 mii de lei, pentru a se ocupa de legumicultură .Pe 600 de mp are două sere cu răsaduri , salată și ridichi, primele plante din an ….și vă garantez că sunt foarte gustoase! Cine vrea să muncească poate reuși, spune Cătălina! Vrea să mai acceseze fonduri europene pentru a se putea desprinde din asociație și a-și dezvolta o afacere personală.
Ana Maria Martinov este și ea antreprenor în economia socială . Până la Revoluție a fost contabilă,casieră și apoi casnică . Acum prin Asociația ”Flora Jurilovca” aduce culorile naturii în casele celor ce vor să le primească.Nu este la fel de optimistă ca interlocutoarea de mai devreme. Investiția în această seră de flori (teren, solar și salarii) se ridică la 80.000 de lei. Anul trecut a vândut flori în valoare de 30 000 și în acest ritm banii investiți, ar putea fi recuperați, în circa 3 ani. Pescuitul nu mai este o sursă sigură de venit la Jurilovca , așa se face că pentru a își îmbunătăți condițiile de viață familia Martinov a început să cultive flori .Pare simplu și plăcut să lucrezi printre flori, dar pentru asta,familia Martinov se trezea în mijlocul iernii și la miezul nopții și la 4 dimineața, să asigure o temperatură optimă plantelor.
Poveștile lor s-au auzit în emisiunea de folclor și viață rurală,”Interferențe dobrogene”,ediția 12 martie.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)