Operatorii turistici tulceni acuză Ministerul Transporturilor de îngreunarea activității în Delta Dunării

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 martie 2015, 13:41
Operatorii turistici tulceni au solicitat autorităţilor judeţului sprijin în clarificarea prevederilor ordinului 1079 al Ministrului Transporturilor referitoare la agrementul nautic şi cel comercial, ordin intrat in vigoare începând cu 1 ianuarie 2015
Preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, a solicitat Ministerului Transporturilor modificarea ordinului. El a declarat pentru Radio Constanța ca a cerut avocaților inițierea acțiunilor în instanță, pentru suspendarea ordinului.
Daniel Ilușcă a mai declarat, că a primit asigurări de la Instituția Prefectului că vor fi sprijiniți în acest demers. El a mai precizat că Asociaţia va trimite o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și ministrului Ioan Rus, în care să arate că se îngreunează actuivitatea de turism în Deltă și că nu este timp pentru toate formalitațile până la Sărbătorile de Paști, când se preconizează un aflux de turiști.
O altă nemultumire a asociației o constituie cuantumul taxelor pentru înscrierea unei ambarcaţiuni şi pentru reviziile anuale.
Și taxa pentru cursul de specializare, percepută de Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), i-a nemultumit, motivând că aceasta nu este unitară.
La solicitarea noastră CERONAV a facut urmatorele precizări:
”Cursurile destinate persoanelor care efectueză transport persoane cu ambarcațiuni de agrement în scopuri comerciale se desfășoară conform OMT 1079/ 2014 pentru stabilirea procedurilor privind evidenţa şi înmatricularea ambarcaţiunilor de agrement, condiţiile tehnice şi încadrarea cu personal navigant a acestora şi avizarea operatorilor economici pentru desfăşurarea activităţilor de agrement nautic.
Durata cursului organizat de CERONAV este de 3 zile, iar tariful este unic si este de 468 lei/ persoană. După finalizarea cursului, participanții trebuie să fie atestați de către Autoritatea Navală Română.
Denumirea cursului oferit de Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV este Conducător ambarcațiune pentru activități de agrement comercial și se adresează posesorilor de Certificat pentru conducător ambarcațiune de agrement care prestează o activitate comercială de transport pasageri.”
Șefa Seviciului Examinări din cadrul Autorității Navale Române, Cătălina Coval, ne-a specificat că acest curs de specializare se adreasează conducătorilor de ambarcațiuni care efectuează activități economice și care transportă maximum 12 persoane.