Cea mai mare luptă aeronavală din larg de Constanţa , evocată de Liga Navală Română
Publicat de Bogdan Comșa, 10 martie 2015, 17:33
Liga Navală Română organizează joi, 12 martie 2015, orele 16.00, la Cercul Militar Constanța, adunarea festivă cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la înființare.
Liga Navală Română este organizație națională de interes public și are ca obiective principale promovarea intereselor pe ape ale României.
În cadrul acestei adunări festive va avea loc lansarea cărții „Lupta aero-navală de la Constanța din 26 iunie 1941. Cine a scufundat distrugătorul-lider Moskva?”, autorul lucrării fiind cercetătorul științific în domeniul istoriei navale comandor (r) dr. Ioan Damaschin.
Autorul, împreună cu contraamiralul în retragere Petre Zamfir, fost ofițer la bordul distrugătorului „Regina Maria” și participant la luptă va prezenta, succint, conținutul lucrării în care este redat modul de desfășurare a celei mai mari lupte aeronavale, care a avut loc la larg de Constanța, la distanță de 6 – 12 mile marine (cca. 10 – 20 de kilometri).
La această luptă, desfășurată la patru zile de la declanșarea războiului în zona Mării Negre au participat forțe aeriene, navale, submarine și de litoral: aviație română, germană și sovietică, nave de suprafață sovietice și românești, submarine sovietice și românești, artilerie de coastă românească și germană, baraje de mine marine pentru apărarea litoralului.
Cele două distrugătoare – lider sovietice atacatoare, „Moskva” şi „Harkov”, au reușit să incendieze un rezervor de petrol și un tren german cu muniții, fără pierderi umane de partea română.
Pierderile forțelor atacatoare au fost foarte mari: distrugătorul-lider „Moskva”, submarinul „ȘCI-206”, un avion și peste 300 de marinari.
Epava navei „Moskva” a fost descoperită în luna mai 2011 de o echipă de scafandri români, ucraineni și ruși, sub egida fundației „Respiro Diving Water”, condusă de scafandrul român de mare adâncime Mircea Popa.
La activitate sunt invitați să participe membri ai Ligii Navale Române, ai Clubului Amiralilor, ai Ligii Ofițerilor de Marină, ai Sindicatului Liber al Navigatorilor, ai Ligii Maiștrilor de Marină, ai Ligii Militarilor Profesioniști, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, ai Asociației Cultul Eroilor, ai Asociației Române pentru Propaganda Aviației, studenți și elevi.