(AUDIO) Copiii trebuie să participe la ora de Religie, chiar dacă nu este obligatorie
Publicat de aurelia.mierlus, 9 martie 2015, 12:23 / actualizat: 9 martie 2015, 14:07
De astăzi, 9 martie, elevii care nu au semnat pentru participarea la orele de Religie vor continua să frecventeze cursurile.
Ministrul Educaţie, Sorin Câmpeanu, aflat într-o vizită în Constanţa, a spus că ministerul trebuie să elaboreze o metodologie pentru variante de cursuri facultative care să înlocuiască Religia, aceasta să fie aprobată de parlament şi abia după aceea, se va cunoaşte exact ce vor face elevii.
“După interogarea sistemului, următorul pas este să vedem sub ce formă va fi implementată decizia 669 a Curţii Constituţionale la nivelul Legii 1 a educaţiei naţionale. După ce vom avea formularea exactă din lege, care cade în sarcina Parlamentul, Ministerul Educaţiei va veghea la respectarea legii şi la implementarea ei.
Vom avea o metodologie de derulare a orelor de religie, în care vor fi incluse şi aceste precizări .
Etapele sunt succesive: interogarea sistemului, implementarea deciziei la nivelul Legii 1, după care metodologia de derulare a orelor. Deocamdată, nu ştim, dar poate în lege va exista precizarea că opţiunea se face o dată pe ciclu şi numai la începutul anului şcolar şi atunci nu mai este important punctul de vedere al ministerului.
S-ar putea ca în acest ritm al opţiunilor pentru participarea la ora de religie la finele perioadei să constatăm că numărul de solicitări este mai mare decât al celor care participau la începutul acestui an şcolar şi să constatăm că cei 6.200 de profesori de religie, din care 4.200 titulari, nu mai sunt suficienţi pentru numărul de ore. Asta nu ar fi decât o dovadă că am creat din nou o problemă…”, a precizat ministrul Cîmpeanu.
Datele înregistrate până vineri, 6 martie, ora 18:00, indică faptul că, la nivelul întregii ţări, 89,75% din totalul de elevi au depus cereri pentru a lua parte la ora de religie.
În judeţul Constanţa 81% dintre elevi au optat pentru ora de religie. Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, termenul de 6 martie nu este termen limită, cererile se vor introduce în continuare în sistem.
Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor de a studia disciplina religie, este şi faptul că pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, dată începând de la care prevederea declarată neconstituţională îşi încetează efectele juridice.
Un alt motiv este că, în ceea ce priveşte anul şcolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opţionale se face în această perioadă.
În măsura în care elevii majori sau părinţii/reprezentanţi legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie, acest lucru este posibil, în conformitate cu prevederile legale ce statuează exercitarea acestui drept.
aureliamierlus@radioconstanta.ro