Traian Băsescu a ajuns la vorba adversarilor săi: „Procurorii acţionează la ordin politic”
Publicat de Bogdan Comșa, 7 martie 2015, 23:43
Cu apropiaţii şi familia încolţiţi de Direcţia Naţională Anticorupţie şi cu un sechestru cerut de procurorii Curţii Supreme pe terenurile de la Nana ale fiicei sale, fostul preşedinte Traian Băsescu a adoptat un discurs pe care, în urmă cu câţiva ani, îl practicau adversarii săi politici.
Băsescu a afirmat, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie acţionează, astfel, împotriva sa, la ordin politic.
Exact acelaşi discurs practicat de Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Adrian Năstase şi alţi cercetaţi şi, ulterior, condamnaţi penal, care vedeau în acţiunea procurorilor o uriaşă conspiraţie împotriva lor.
Procurorii PICCJ au obţinut instituirea unui sechestru pe suprafeţe întinse de teren de la Nana, între care se află şi cele aproape 300 de hectare ale Ioanei Băsescu, în cadrul unei anchete care vizează retrocedările care au avut loc în această comună.
Procesul s-a desfăşurat între 1996 şi 2010, iar fiica preşedintelui a cumpărat terenurile după mai mulţi ani, în 2013 şi nu există indicii că cele două planuri ar fi legate.
Achiziţia s-a făcut, însă, cu un împrumut bancar de un milion de euro, care a stârnit vâlvă la momentul respectiv.
Fostul preşedinte afirmă că fiica sa a cumpărat cu bună-credinţă terenul din comună, dar nu exclude ca în procesul de restituire a pământurilor de la Nana să fi existat ilegalităţi şi crede că procurorii ar trebui să facă investigaţii similare în toată ţara, începând cu judeţele Vrancea şi Timiş.
După afirmaţia de astăzi a fostului şef al statului, conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a reacţionat, într-un comunicat remis Mediafax, afirmând că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei, cerând, totdată, CSM, să apere magistraţii.
„Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost preşedinte al României pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul şi credibilitatea justiţiei”, se arată în comunicatul de presă al PICCJ.