Cei 40 de mucenici de la Sevastia
Publicat de , 7 martie 2015, 08:30
Luni, 9 martie, sunt prăznuiți cei 40 de mucenici din Sevastia. Mucenicii pe care femeile îi gătesc amintesc de sacrificiul pentru credință al celor 40 de ostași creștini martirizați în Sevastia în secolul al IV-lea. Sfinții mucenici erau soldați creștini, care au fost siliți să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost torturați și condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Mucenicii fie se pot prepara din aluat și copți, fie se pot fierbe în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Și cifra 8 are o însemnătate aparte pentru religia creștină. ”Ea simbolizează cea de-a opta zi din ciclul creației divine, dar este și simbolul infinitului pe verticală, al veșniciei”, părintelui Gheorghe Nadoleanu, citat de telegrafonline.ro. Mucenicii se dau de pomană pentru sufletul morţilor și pentru belșugul viitoarelor recolte, celebrarea acestor sfinți fiind cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui.
Legat de această sărbătoare există și tradiții și obiceiuri. Cel mai cunoscut este obiceiul bărbaților de a bea 40 sau 44 de pahare cu vin sau țuică, în cinstea fiecăruia dintre cei 40 de sfinţi mucenici. Conform tradiţiei, zilele ce urmează ar trebui să fie zilele calde ale moşilor, care durează până la 17 martie. Sărbătoarea creștină a sfinților 40 de mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol. Pentru ca acesta să fie îmbelşugat, ţăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care aruncă un ou, semn al rodirii. Tot în această zi se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară.