Sângele de crocodil, sursa unei noi generaţii de antibiotice
Publicat de Bogdan Comșa, 5 martie 2015, 23:23
Crocodilii sunt animale solitare şi foarte teritoriale, ceea ce face ca ei să fie des implicaţi în lupte pentru apărarea spaţiului în care trăiesc.
Asta le produce şi răni foarte grave, dar în ciuda habitatelor infestate de bacterii în care se scaldă, rănile li se vindecă repede şi uşor datorită sistemului imunitar extraordinar pe care îl au.
Cercetătorii consideră că acest lucru ar putea fi o sursă pentru crearea unei noi generaţii de antibiotice.
Elementul cheie al sistemului imunitar al acestor reptile sunt enzimele din sânge combinate cu nişte substanţe antimicrobiene numite peptide de tip CAMP.
Enzimele pot acţiona singure împotriva a 23 de tipuri de bacterii şi dau rezultate chiar şi în cazul virusului HIV.
Dar dacă sunt combinate cu peptidele CAMP, acţiunea lor are succes şi împotriva bacteriei E.coli, a septicemiei, intoxicaţiilor alimentare sau a infecţiilor cutanate.
45 de peptide au fost identificate până acum la o singură specie de crocodil.
Următorul pas este explorarea altor reprezentanţi din familia crocodilienilor pentru a vedea ce fel de imunitate au. Oamenii de ştiinţă spun că este posibil să descopere noi peptide antimicrobiene care pot contribui la crearea de noi antibiotice.
Noile substanţe antibiotice sunt greu de identificat pentru că ele sunt prezente în complexe din natură.
Mai întâi trebuie stabilit care este potenţialul unei astfel de substanţe, apoi ea este izolată şi testată în condiţii de laborator.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani a fost identificat recent un nou antibiotic care a fost descoperit în mostre de pământ.
Acest lucru s-ar putea repeta dacă studierea sângelui de crocodil va da rezultatele scontate.