(Audio) Vorba aceea – Felicitări pentru… vorbirea corectă!
Publicat de Larisa Calistru, 5 martie 2015, 12:43
Fără să vrem, din precipitare ori din dorința de a fi cât mai conciși, renunțăm uneori la pronunțarea integrală a unor expresii, sintagme sau locuțiuni verbale.
Spre exemplu, spunem “metrou”(trenului subteran), deși inițial el s-a numit “tren metropolitan”. Când ne amintim de vaporul transatlantic “Titanic” îl numim pur și simplu “transatlantic”. În loc de “avion bimotor”, folosim doar cuvântul “bimotor”. De exemplu:”El a pilotat, cu succes, un bimotor”.
În aceeași ordine de idei, zicem “lactate” în loc de “produse lactate”, “anticipate” în loc de “alegeri anticipate”, “parțiale” în loc de “examene parțiale” sau “impuse”, “liber-alese” în loc de “exerciții impuse” sau “exerciții liber-alese”, ori “aviară” în loc de “gripă aviară”.
Frecvent, in adresarile catre semenii noștri sărbătoriți din diferite motive, pronunțăm sau scriem “sincere felicitări”, “sincere urări de sănătate”, “sincere salutări”.
Dacă aceste felicitări, urări sau salutări sunt adresate celor dragi sau apropiați, se subîntelege că sunt sincere și nu de alt fel. Le adresăm cu plăcere, cu emoție, din inimă! Nu are niciun rost să facem această precizare de ordin calitativ – sincere.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!